På lördag vandrar världen för vetenskapen

Lördagen den 22 april anordnas en manifestation för vetenskapen – March for Science – i mer än 500 städer runt om i världen. I Sverige blir det aktiviteter i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå. Tusentals människor väntas delta och ett 70-tal svenska organisationer står bakom manifestationen.

Marie-Hélène Ahnborg, vd för Ifous, Göran Arrius, ordförande för Saco och Elisabeth Ekener, forskare vid KTH.

Initiativet till den världsomspännande March for Science kommer från forskare och medborgare i USA. De vill lyfta fram vikten av att vetenskap värderas och kommuniceras i samhället, och att forskningsbaserad kunskap används när beslut fattas.

– Vi måste stå upp för bildning, kunskap och vetenskap i en tid när konkurrensen från dess raka motsatser är benhård, säger Göran Arrius, ordförande för Saco, som är en av organisationerna som stödjer March for Science i Sverige.

Oron för faktaresistens, ”alternativa fakta” och falska nyheter är en drivkraft bakom de svenska manifestationerna. Man lyfter fram hur viktigt det är med källkritik, kritiskt tänkande och ett vetenskapligt angreppssätt.

– Vi vill markera vikten av att samhällsfunktionerna vilar på forskningsbaserad kunskap och särskilt betona vetenskapens roll i skolan, säger Marie-Hélène Ahnborg, vd för Ifous.

Manifestationerna världen över vill också visa på sambandet mellan oberoende forskning och demokrati, liksom på att vetenskapen berör oss alla.

– Jag engagerar mig för att uppmärksamma att vetenskap är viktigt i alla människors liv. Varje dag använder vi oss alla av resultatet av forskning, säger Elisabeth Ekener, forskare vid KTH och en av de frivilliga som arrangerar manifestationen i Stockholm.

Manifestationerna i Sverige anordnas av olika organisationer och frivilliga privatpersoner. Informationen om aktiviteterna samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet som också koordinerar March for Science Stockholm.


Lägg till en kommentar

2 kommentarer

 1. Ture venton |

  Har jobbat som vikarie i ett år utan problem.
  Efter diskussioner om evolution var där religiösa ungdomar och deras assistenter som protesterade när jag förklarade hur man idag efter higgspartikeln och gravitationsvågor kan förklara vacuum i datasimuleringar osv. Efter det blev jag kontaktad från bemanningen att de fått in klagomål. Efter det slutade de ringa in mig och jag har fått börja jobba ien annan kommun. Folk har ingen aning om varför duktiga lärare slutar. Blir jag anklagad för en sak till avslutar jag allt inom skolans värld.
  Nu undrar jag hur många andra lärare som blivit utsatta för förtal efter att ha diskuterat evolution och ateism.

  Master of Science in Engineering Physics
  Civilingenjör i teknisk fysik
  Magnus

  Svara
 2. Sverker Lindblad |

  Ska vara på U of Granada, Andalusien, i veckan och över helgen. Är det någon marsch där som ni vet?
  Mvh
  Sverker

  Svara