Massexperimentet Anslagstavlan prisas för öppen kunskap

Skapad:

2016-12-06

Senast uppdaterad:

2023-12-06

Den ideella föreningen Open Knowledge Sverige har delat ut utmärkelserna Open Knowledge Awards för första gången. ForskarFredags massexperiment Anslagstavlan vann priset i kategorin Best Open Science Initiative vid en ceremoni på KTH i Stockholm den 2 december.

okawards2
Projektledare Fredrik Brounéus, Vetenskap & Allmänhet tar emot priset från jurymedlemmen Dr Terrence Brown. Foto: Josefine Mattsson

– Vi är jätteglada att Anslagstavlan uppmärksammas. Det är en vinn-vinn-situation när forskare och skolelever tillsammans skapar ny kunskap och delar erfarenheter på det här viset, säger Fredrik Brounéus, projektledare för Anslagstavlan som tillsammans med forskaren Christopher Kullenberg tar emot priset.

I massexperimentet Anslagstavlan hjälper elever forskare att kartlägga innehållet på anslagstavlor runtom i Sverige. I slutet av september gav sig över 3 000 elever ut och fotograferade och dokumenterade innehållet på anslagstavlor i sin omgivning. Det skedde med hjälp av en specialframtagen app. Lärarna hade också tillgång till en lärarhandledning som närmare beskrev syftet med projektet och hur dokumentationen skulle gå till.

Forskarna håller nu på att gå igenom texterna och fotografierna som rapporterades in av eleverna. Det handlar om allt från små handskrivna lappar till stora affischer.

– Så snart genomgången är färdig kommer vi att släppa all data fri, med undantag för personnamn och telefonnummer som vi anonymiserar. Då kommer vem som helst att kunna använda materialet för fortsatt forskning, men även i undervisning eller för andra syften, säger Christopher Kullenberg, som är forskare i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.

Bland övriga kategorier som prisades under kvällen fanns Best Transparency Initiative, Best Business Initiative och Best Data Journalism Award.

– Förutom ett välförtjänt pris till respektive vinnare hoppas vi att Open Knowledge Awards leder till mer samarbete i syfte att öppna upp samhället genom innovation och transparens, säger Asmen Gül, projektledare för Open Knowledge Awards.

Open Knowledge Sverige är en ideell förening som är del av det världsomspännande nätverket Open Knowledge International. Föreningen verkar för att stimulera och stärka olika aspekter av öppen kunskap nationellt och internationellt.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *