Sökes: Förslag till ForskarFredags massexperiment 2017

Skapad:

2016-11-16

Senast uppdaterad:

2023-12-06

Är du forskare? Har du ett spännande projekt där tusentals elever i hela Sverige kan involveras? Då är ForskarFredags massexperiment något för dig!

tepaseforsoket-2015-gavle-3-940px

Vetenskapsfesten ForskarFredags massexperiment är Sveriges största återkommande medborgarforskningsprojekt (citizen science) för skolelever. Sedan 2009 har tusentals unga hjälpt forskare att ta fram ny kunskap om en mängd olika ämnen – från hur klimatförändringar påverkar nedbrytningen av växtmaterial till ljudmiljön i klassrum och frukt- och grönsakskonsumtion hos barn och ungdomar. I massexperimentet 2016 – Anslagstavlan – hjälpte över 3 000 elever forskare att kartlägga innehållet på anslagstavlor runtom i Sverige med sina mobiltelefoner och läsplattor.

Genom massexperimentet får elever möjlighet att delta i riktig forskning. Intresset för att delta är stort – i Höstförsöket 2013 medverkade över 10 000 elever!

Nu söker Vetenskap & Allmänhet ett forskningsprojekt till massexperimentet 2017. Alla förslag är välkomna! Experimentet kan anpassas efter olika åldersgrupper och eleverna kan engageras i allt från datainsamling till analys. Det viktiga är att de medverkar i första hand som forskningsassistenter och inte som forskningsobjekt.

Ni forskar, VA fixar

Vi på Vetenskap & Allmänhet, VA, ansvarar för marknadsföring, presskontakter och informationsmaterial kring projektet. Handledningsmaterial till lärare och elever tar vi fram i samarbete med forskarna. Vi hjälper till att anpassa experimentet efter elevernas förmåga och samordnar kontakter med skolorna via ForskarFredags nätverk. Budget finns för enklare utrustning som eleverna kan behöva, och det finns möjlighet att gemensamt söka pengar för viss ersättning till forskarna.

Experimentet och analysen av resultaten behöver vara klara före årsskiftet 2017/2018. När resultaten är färdiga hjälper vi forskarna att utforma en populärvetenskaplig rapport som skickas ut till de medverkande klasserna. Under projektet förs en dialog via sociala medier mellan oss, forskarna, lärarna och eleverna (ofta genom en Facebookgrupp), för tips, råd och feedback om massexperimentet.

En del av ForskarFredag

Massexperimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som går av stapeln den sista fredagen i september varje år. Om det är möjligt kan massexperimentet gärna genomföras i anslutning till evenemanget.

Kontakta oss!

Låter detta intressant? Sprid gärna informationen vidare, eller skicka ett mail till [email protected] om du har förslag på projekt, eller vill veta mer om massexperimenten.

Du kan också läsa mer om massexperimenten här.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *