Forskarfest på 30 orter

Skapad:

2016-09-05

Senast uppdaterad:

2023-03-06

Pressmeddelande 160905

Träffa forskare och upptäck forskning du inte visste fanns. Den 30 september firas vetenskapsfesten ForskarFredag på 30 orter över hela Sverige.


– ForskarFredag vill skapa mötesplatser mellan forskare och allmänheten. Vi vill visa hur spännande forskning kan vara och hur den påverkar oss i vår vardag, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Det blir evenemang på 30 orter från Malmö i söder till Piteå i norr. Inbjudna skolklasser och intresserad allmänhet kan uppleva allt från forskarsamtal och science slams till experiment, shower, öppna labb och prova på-aktiviteter.

”Människan bakom forskningen”

Årets ForskarFredag samarbetar med Utbildningsradion och Nobelmuseet för att inspirera till fler samtal mellan forskarna och de drygt 20 000 förväntade besökarna. Årets tema riktar blicken mot människorna bakom de stora upptäckterna, hur de blev forskare och vad som driver dem i deras arbete. En affischutställning om utvalda Nobelpristagare kommer synas på en rad orter. Filmvisningar där forskare medverkar kommer också arrangeras.

På ForskarFredags hemsida får lärare tips om program från UR Skola som på olika sätt tar upp frågor om forskning och vad forskare gör: www.forskarfredag.se/skola

Forskar Grand Prix – forskning på fyra minuter

I tävlingen Forskar Grand Prix utmanas forskare att på fyra minuter presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt inför en publik. De tävlande bedöms och får feedback av en jury som tillsammans med publiken röstar fram vinnaren. Deltävlingar hålls i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Uppsala och Västerås som en del av ForskarFredag. De åtta segrarna går vidare till riksfinal i Stockholm den 29 november: www.forskargrandprix.se

Årets massexperiment: Anslagstavlan

Hur används den klassiska anslagstavlan i vårt allt mer digitala samhälle? Det kommer över 3 000 elever i hela Sverige ta reda på tillsammans med forskare vid Göteborgs universitet och Stockholms universitet: www.forskarfredag.se/anslagstavlan

ForskarFredag är en del av europeiska Researchers’ Night som äger rum den sista fredagen i september varje år i över 250 städer i Europa och närliggande länder. Förra året deltog 1,1 miljon besökare.

För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se eller kontakta:

Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag i Sverige, 070-716 06 44, [email protected]

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner, museer och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk samt EU:s program Horisont 2020.

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *