Nya bilder av forskning

Skapad:

2016-06-16

Senast uppdaterad:

2023-11-08

Vill du vara med och ta fram nya bilder av forskning? Bilder som visar en bredare syn på forskning; nya bilder av humaniora och samhällsvetenskap. Projektet Nya bilder av forskning är en samverkan mellan föreningarna Humsamverkan och Vetenskap & Allmänhet, VA, som tillsammans med en bildbyrå vill utmana stereotypa bilder av forskning och forskare.

Den kanske mest stereotypa bilden av forskning kommer från kemin: En person i vit rock studerar något i ett labb. När den ideella föreningen HumSamverkan analyserade den här typen av bilder, blev det tydligt varför det är en så användbar stereotyp av forskning. Den gestaltar nämligen kärnan i all forskning: den vetenskapliga analysen.

De bilder som illustrerar humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen visar oftast inte själva forskningen, den vetenskapliga analysen, och följaktligen inte heller hur den forskningen kan bidra till att utveckla samhället. HumSamverkan utvecklade därför ett nytt bildtänk för hum/sam-bilder, som helt enkelt går ut på att använda komponenterna från den klassiska”kemibilden”. Läs om projektet här.

Det andra steget i bildprojektet var att arrangera en tävling, både för att testa och för att sprida bildtänket. VA var representerad i tävlingsjuryn. Slutsatsen av tävlingen var att den största utmaningen – och därför det största behovet – är att få fram “genrefotografier” av hum/sam-forskning, som kan användas av massmedia, akademin och forskningsfinansiärer. Det handlar om foton som inte bara kan illustrera hum/sam-forskning i allmänhet, utan som också kan fungera som alternativ till de genrefotografier som finns av forskning generellt (hämtade från naturvetenskapen).

Det är givetvis viktigt att även utveckla skräddarsydda bilder av specifika forskningssituationer, men de är mycket lättare att skapa (och där det nya bildtänket förstås kan vara en hjälp). Projektets tredje steg är därför att ta fram nya generiska hum/sam-bilder utifrån bildtänket. Denna del av projektet leds av VA i samarbete med Johnér bildbyrå. Läs mer HÄR.

Ett första försök att utveckla genrebilder i dialog mellan forskare, kommunikatörer och fotografer har gjorts tillsammans med Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet. Ta del av bilderna och vår analys här.

Välkommen att vara med och ta fram nya bilder av forskning! I dialog med bildbyrån och oss på VA ger ni förslag på forskning som ni vill illustrera. Vi tar fram generiska bilder utifrån HumSamverkans bildtänk i dialog med er och forskarna. Ni får användbara bilder för er kommunikation och stödjer och sprider samtidigt bildtänket. De nya bilderna av forskning görs också tillgängliga i internationella bildbanker.

Läs gärna även TTs intervju med Jeff Werner, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, om hur vi tillsammans kan utmana stereotypa bilder, en del av deras kampanj Fortsätt förändra bilden.

Tillsammans kan vi påverka samhället och förändra bilden av forskning!

Läs mer om projektet Nya bilder av forskning här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *