VA positivt till FOKUS

Skapad:

2016-01-12

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Ett intressant förslag för att öka kvaliteten på svensk forskning. Så kan VAs remissvar på Vetenskapsrådets förslag till modell för utvärdering av forskningens kvalitet sammanfattas.

ff2015-remissvar-940px



 
Vetenskapsrådet har haft regeringens uppdrag att föreslå en modell för resursfördelning till universitet och högskolor, där forskningens kvalitet och relevans granskas av sakkunniga. Förslaget, kallat FOKUS, kom i december 2014 och har under slutet av 2015 varit på remiss.

I sitt remissvar berömmer VA den öppna och inkluderande process som lett fram till förslaget. Föreningen är också positiv till själva ansatsen att införa en modell som ska verka kvalitetsdrivande på lärosätenas forskning och främja att forskning av hög kvalitet kan bidra till samhällets utveckling.

Förslaget att utvärdera inte enbart forskningens vetenskapliga kvalitet utan också kvalitetsutvecklande faktorer och genomslag utanför akademin är i linje med VAs strävan att stimulera dialog och samverkan mellan alla vetenskapsområden och samhället i stort.

Läs hela remissvaret.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *