Forskarfest firar tio år på fredag

Skapad:

2015-09-21

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Nu på fredag den 25 september är det dags för årets ForskarFredag, en del av vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som hålls i 300 städer runt om i Europa. 25 svenska orter bjuder in skolelever och allmänhet att möta forskare i workshops, shower, science cafés och öppna labb.

FFwebb-940x570

– Det är en mötesplats som ger tillfälle för samtal och insikt i hur viktig forskning är och hur forskare genom sitt arbete berör oss och vår vardag, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

#ForskarFredagfoto – instagramtävling

En tyvärr ganska vanlig bild av en forskare är en virrig äldre man med grått spretigt hår och vit rock. Därför anordnas en fototävling under ForskarFredag där besökarna uppmanas att ta bilder på temat ”Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.”

– Vi vill utmana stereotypa bilder av forskare och samtidigt uppmuntra besökarna att ta reda på hur en forskares vardag ser ut, säger Lotta Tomasson.

Forskar Grand Prix – förstå forskning på fyra minuter

Som en del av vetenskapsfesten anordnas tävlingen Forskar Grand Prix i Borås, Kalmar, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan och Västerås. Forskare utmanas att på fyra minuter presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt. Publiken och en expertjury korar tillsammans vinnaren. De åtta segrarna går vidare till final i Stockholm den 26 november.

Europas största vetenskapsfestival

Det är nu tionde året som European Researchers’ Night äger rum den sista fredagen i september. Över 300 städer i hela Europa deltar och förra året nådde evenemanget sammanlagt 1,2 miljoner besökare. I Sverige firas ForskarFredag 2015 i Borås, Eksjö, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Värnamo, Västerås, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA FörsäkringForteIKEM – Innovations- & kemiindustrierna, JernkontoretKungl. VitterhetsakademienLIF – de forskande läkemedelsföretagenNaturvetarnaOskar och Maria Ekmans DonationsfondSveriges IngenjörerSULF – Sveriges universitetslärarförbundTeknikföretagenWenner-Gren Stiftelserna, VetenskapsrådetVINNOVA och Åforsk.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *