ForskarFredag fyller jämnt – firas i 27 städer

Skapad:

2015-08-31

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den 25 september är det dags för ForskarFredag för tionde året. Allmänhet och skolelever bjuds in att möta forskare i workshops, shower, science cafés och öppna labb.

ff2014-sthlm-940px

– ForskarFredag är ett roligt tillfälle för forskare och besökare att träffas och samtala. Du kan upptäcka forskning du inte visste fanns och se hur resultaten påverkar dig i din vardag, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Forskar Grand Prix – forskning på fyra minuter

Som en del av vetenskapsfesten anordnas tävlingen Forskar Grand Prix i Borås, Kalmar, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan och Västerås. Forskare utmanas att på fyra minuter presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt. Publiken och en expertjury inom media/kommunikation, scenframträdande och vetenskap korar tillsammans vinnaren. De åtta segrarna går vidare till riksfinal i Stockholm den 26 november.

Skolelever i massexperiment

På ForskarFredag kommer även Tepåseförsöket att visas upp. 250 skolklasser i hela Sverige deltar i experimentet som ger forskare ny kunskap om hur klimatförändringar påverkar nedbrytningen av växtmaterial. Tepåseförsöket är en del av internationella forskningsprojektet Tea Bag Index som har som mål att kartlägga jordens nedbrytningsförmåga runt om i världen.

Före sommarlovet grävde elever ner tepåsar i jorden. Under veckorna 35 och 36 pågår arbetet med att ta upp påsarna, väga dem och jämföra vikten för att se hur mycket te som har brutits ned.

– Vi är mycket imponerade över de svenska klassernas arbete och ser fram emot att få analysera resultaten, säger Judith Sarneel, forskare vid Umeå universitet, som initierat experimentet.

European Researchers’ Night

Det är tionde året som EU-initierade European Researchers’ Night äger rum den sista fredagen i september. Över 300 städer i hela Europa deltar och förra året kom sammanlagt 1,2 miljoner besökare. Aktiviteterna vill bidra till att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och firas i år i Borås, Eksjö, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Värnamo, Västerås, Öland, Örnsköldsvik och Östersund. Arrangörer är lärosäten, science centers, kommuner och regioner.

ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, Forte, IKEM – Innovations- & kemiindustrierna, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oskar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk.

Läs mer på ForskarFredags webbplats

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *