Science Cafés på Vetenskapsfestivalen

Skapad:

2015-04-27

Senast uppdaterad:

2023-06-20

På Vetenskapsfestivalen i Göteborg kunde alla som var nyfikna på Science Cafés lära sig mer om konceptet genom en workshop och tre Science Cafés med tema beröring, akutsjukvård och djuphavsforskning.

Ett Science Café är en mötesplats där forskare och alla som är intresserade av forskning träffas över en fika för att diskutera en aktuell fråga eller nya rön. Forskaren får tio minuter att presentera sin forskning, sedan styrs samtalet av besökarnas frågor och funderingar.

Workshop med bästa tipsen för arrangörer

På torsdagen samlades 30 intresserade på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg för en inspirationsträff om Science Cafés. Björn Källström, akvariechef vid Akvariet inledde med att berätta om museets verksamhet och visade runt på Akvariet.

Lotta Tomasson och Cissi Askwall från VA berättade om den historiska bakgrunden till Science Cafés och om hur man anordnar ett bra café. Deltagarna fick också tips och inspiration från erfarna Science Café-arrangörer: Christina Dahlgren och Jonas Tenje vid Linnéuniversitetet, Lisa Månsson från Tom Tits Experiment och Jeanette Peterberg vid Nobelmuseet.

Några av tipsen från dagen:

  • Välj en plats där deltagarna känner sig hemtama och avslappnade. Hellre ett populärt café mitt i stan än en föreläsningssal på högskolan.
  • Tänk på att det ska vara ett samtal och en dialog – inte en debatt eller föreläsning.
  • Forskaren och deltagarna får gärna sitta tillsammans.
  • Bannlys PowerPoint-presentationer – men forskaren får gärna ta med fysiska föremål att samtala kring.
  • Välj gärna dagsaktuella frågor.
  • Se till att det finns någon form av förtäring för deltagarna.
  • Forskaren får gärna ställa frågor till deltagarna.
  • Ta vara på flexibiliteten i upplägget, var lyhörd och våga testa nytt.

Beröring, akutvård och liv och död i djuphaven

Efter workshopen fortsatte dagen på caféet Soulstore – Coffee and Moment vid Järntorget. Besökarna kunde sjunka ner i sköna fåtöljer med en fika och det blev många bra samtal. Deltagarmikrofonen var en orange mjuk kub som bollades runt mellan deltagarna.

Först ut var Helena Backlund Wasling, sjukgymnast och dr. i neurofysiologi vid Sahlgrenska akademin, som berättade om varför små barn behöver beröring under rubriken ”På känsla: never för närhet”. Moderator var Anna Birgensdotter, vetenskapskommunikatör på Tom Tits Experiment.

Kvällen fortsatte med Eric Carlström, ambulanssjuksköterska, professor i vårdvetenskap vid Sahlgrenska akademin och universitetslektor i vårdvetenskap vid Högskolan Väst, som pratade på temat ”Köerna på akuten – skillnad mellan liv och död”. Han berättade om hur det är att arbeta som ambulanssjuksköterska och om hur akutvården ser ut i andra länder.

Kvällens sista café bjöd på spännande samtal kring djuphavsforskning när Thomas Dahlgren, forskare i marinbiologi vid Göteborgs universitet och UniResearch, Bergen, Norge pratade om ”Död och nytt liv i djuphaven” och visade bland annat en livesändning från en obemannad ubåt som filmar havsbottnen.

Caféerna var ett samarrangemang mellan Vetenskap & Allmänhet, Sjöfartsmuseet Akvariet, Tom Tits Experiment, Folkuniversitetet och Högskolan Väst.

Läs mer om Science Cafés här.

Text & foto: Lena Söderström

Kontakt

Lena Söderström

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *