Marcus, 18 år, presenterade framtidens stad i Bryssel

European Student Parliament samlade förra året ett hundratal europeiska gymnasieelever i Köpenhamn för att diskutera framtidens städer. Marcus Rost, 18 år, från Stockholm, har nu överlämnat studentparlamentets motioner om den framtida staden till europaparlamentariker i Bryssel.

Selma Cesko, Marcus Rost, Robert Jonsson, Andreas Åhman och Malgorzata Nowacka från Thorildsplans gymnasium på European Student Parliament i Köpenhamn.
Selma Cesko, Marcus Rost, Robert Jonsson, Andreas Åhman och Malgorzata Nowacka från Thorildsplans gymnasium på European Student Parliament i Köpenhamn.

Marcus Rost deltog tillsammans med fyra skolkamrater från Thorildsplans gymnasium i European Student Parliament i Köpenhamn den 20–22 juni 2014. I tre dagar diskuterade ett hundratal elever från hela Europa idéer kring ”Den framtida staden”.
Det internationella studentparlamentet valde därefter fem elever som den 28 januari i år fick presentera de framröstade motionerna i Europaparlamentet i Bryssel.

I publiken fanns parlamentariker, beslutsfattare och representanter för internationella forskningsorganisationer. Studenterna överlämnade motionerna till Helga Trüpel, vice ordförande i utskottet för kultur och utbildning. Marcus Rost överlämnade motionen om hur byggnader kan göras mer energieffektiva.

– Jag var nervös när jag stod i de gigantiska hallarna i Europaparlamentet och skulle presentera motionen. Men det var väldigt roligt att se hur publiken engagerade sig i vårt arbete. De berättade vilka länder som redan hade infört punkter som vi hade i motionen och om de olika problem som fanns med vissa punkter, berättar Marcus Rost.

Före European Sudent Parliament i Köpenhamn anordnades förra året 19 studentparlament runt om i Europa som en del av projektet European Student Parliaments, samordnat av den tyska organisationen Wissenschaft im Dialog. Det svenska studentparlamentet anordnades av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Thorildsplans gymnasium i Stockholm.

För Marcus blev deltagandet i studentparlamentet en upplevelse utöver det vanliga, trots att han till en början inte kände sig särskilt engagerad.

– Efter ett tag märkte jag hur roligt vårt ämne faktiskt var, och då började jag se fram emot slutdebatten. Jag har lärt mig otroligt mycket, inte bara om vårt ämne, utan även om andra länders kulturer. Det var roligt att vara så många personer på ett ställe med samma syfte, där alla bidrog så mycket de kunde, säger Marcus Rost.

Selma Cesko, Marcus Rost, Robert Jonsson, Andreas Åhman och Malgorzata Nowacka från Thorildsplans gymnasium på European Student Parliament i Köpenhamn.

Läs alla motioner från European Student Parliament
Läs mer om det svenska studentparlamentet

Studentparlamentet i Stockholm arrangerades med stöd av forskningsrådet Formas. European Student Parliament anordnades med stöd av Robert Bosch Stiftung.


Lägg till en kommentar

1 kommentar