Michael svensk mästare i att förklara sin forskning

Michael Braian, som forskar om CAD/CAM-tekniker inom tandvården vid Malmö högskola, vann 2014 års Forskar Grand Prix. I tävlingen ska forskare på mycket kort tid berätta om sin forskning så underhållande och informativt som möjligt. Michaels bidrag om att 3D-printa tänder utsågs till vinnare av publiken och en expertjury gemensamt den 25 november.


 
De var åtta taggade forskare som stegade upp på rockklubben Debaser Medis scen i Stockholm. Deras uppdrag: Att leverera den mest fängslande, inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning på bara fyra minuter.

– De andra var otroligt duktiga så det känns väldigt hedrande att jag vann. Men alla är vinnare i den här tävlingen – eftersom vi alla får möjlighet att berätta om vår forskning för allmänheten, säger Michael Braian.

Förutom publikens ovationer fick han ta emot en stor pokal och en resecheck. Michael tror att hans pedagogiska presentation bidrog till förstaplatsen. Med enkla och humoristiska bilder förklarade han skillnaden mellan vanliga och 3D-printade tandbroar. Bra coachning hjälpte honom också att vässa sitt framträdande.

I valet av vinnaren vägde publikens mentometerröster lika tungt som expertjuryns poäng. Juryn bestod av Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet. De bedömde olika aspekter: Scenframträdandet, begripligheten och vetenskapligheten.

– Det handlar om att våga visa sig som person och att öva mycket på att presentera sin forskning, säger Nour El-Refai.

Finalisternas väg till rockscenen gick via regionala deltävlingar som tidigare i höst genomfördes i Blekinge, Borås, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan och Västerås, som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. På andra respektive tredje plats kom Kamran Rousta, Högskolan i Borås och Benny Thörnberg, Mittuniversitetet. Övriga tävlande delade på en hedersam fjärde plats.

Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskar Grand Prix visar att kvalificerad forskning kan förklaras på ett engagerande sätt som är lätt att förstå. Tävlingen vill inspirera forskare till att kommunicera mera om sin forskning, så att den kommer till allmän kännedom och nytta i samhället, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, och prisutdelare vid finalen.


Lägg till en kommentar