Dåliga nyheter bättre än inga nyheter – högre förtroende för forskning hos flitiga tidningsläsare

Skapad:

2014-06-23

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 140623

Minskar allmänhetens förtroende för forskning och forskare till följd av medias rapportering om forskningsfusk? En ny undersökning av Vetenskap & Allmänhet, VA, och SOM-institutet vid Göteborgs universitet tyder på att så inte är fallet. Däremot har de som regelbundet tar del av nyheter i morgontidningar eller tv-sändningar en mer positiv bild av forskning.

Svenska folkets förtroende för forskning inom olika vetenskapsområden ligger generellt sett på en hög nivå, även om det går att utläsa en sjunkande trend under den senaste tioårsperioden. För att undersöka i vilken mån nyheter om forskningsfusk kan bidra till förändrade attityder har VA i samarbete med SOM-institutet gjort en systematisk analys av svenska mediers rapportering om forskningsfusk åren 2002–2013. Analysen utforskar även betydelsen av mediekonsumtion.

Hur medierna rapporterar tycks vara av mindre vikt för förtroendet, det viktiga är att överhuvudtaget ta del av nyheter om forskning. Vi hittade alltså inget direkt stöd för hypotesen att medierapportering om just forskningsfusk skulle påverka förtroendet i negativ riktning. Lite förenklat tycks dåliga nyheter om forskning med andra ord vara bättre än inga nyheter

säger Maria Lindholm, chefsutredare VA.

Tidigare forskning har visat att faktorer som innebär en närhet till forskarvärlden, till exempel utbildningsnivå och boendeort, har en positiv effekt på forskningsförtroendet. Den nya analysen bekräftar att denna närhetsprincip har stor betydelse för förtroendet. Mediekonsumtionen – i vilken utsträckning man regelbundet läser tidningar eller tar del av nyhetssändningar på tv – har också en viktig påverkan.

Eftersom få svenskar har personliga erfarenheter av forskningsvärlden är det viktigt att forskningen och forskarna syns utanför de akademiska väggarna. Detta gäller såväl i nyhetsmedia som i andra sammanhang – vi behöver skapa fler arenor för dialog mellan allmänheten och forskare

säger Maria Lindholm.

Sammanlagt ingår 356 artiklar och inslag om forskningsfusk i analysen, som omfattar ett urval av de största nyhetsmedierna inom svensk dagspress och tv (Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, GT, Kvällsposten, Metro och SVT Rapports huvudsändning kl. 19.30). Medicinsk forskning är det område som är vanligast i dessa mediers rapportering om forskningsfusk: det står för 53 procent av artiklarna/inslagen. Samtidigt har medicinsk forskning generellt ett större utrymme i media än övriga forskningsområden.

Varje år undersöker VA och SOM-institutet också allmänhetens attityder till forskning. Förtroendet brukar vara högst för just medicinsk forskning; så även vid den senaste mätningen hösten 2013. 73 procent av de tillfrågade sade sig ha mycket eller ganska stort förtroende för medicinsk forskning, följt av forskning inom teknik (62 %) och naturvetenskap (57 %). Förtroendet var lägre för forskning inom samhällsvetenskap (40 %), utbildningsvetenskap (35 %) och humaniora (32 %). Skillnaderna mellan vetenskapsområdena har varit ganska stabila sedan mätningarna inleddes år 2002.

Studien om forskningsfusk är utförd av Ulrika Andersson, forskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet och knuten till SOM-institutet. Analysen ingår som en del i Vetenskapen i Samhället, ett samarbete mellan VA och SOM-institutet, med stöd av Riksbankens Jubileumsfond, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet. Resultaten kommer att presenteras vid forskningskonferensen Euroscience Open Forum i Köpenhamn den 25 juni samt vid ett Almedalsseminarium i Visby den 1 juli.

Mer information, högupplösta pressbilder och rapporten Vetenskapen i samhället – resultat från SOM-undersökningen 2013 finns på www.v-a.se. Vid frågor kontakta:
Maria Lindholm, chefsutredare Vetenskap & Allmänhet, tel 070-867 66 77
Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, tel 070-626 44 74

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *