Engagerande, inkluderande vetenskapskommunikation – VA på konferens i Brasilien

Mellan den 5 och 8 maj 2014 arrangerades den trettonde internationella PCST-konferensen i Salvador, Brasilien. Konferensen hålls vartannat år och samlar deltagare från hela världen, som alla på ett eller annat sätt arbetar med vetenskapskommunikation. Vetenskap & Allmänhet medverkade med tre uppmärksammade programpunkter.

 

Maria i Brasilien_940x570
VAs Maria Lindholm Foto: Peter Ilicciev

Under fyra dagar i maj samlades över 500 deltagare för att medverka i omkring 350 arrangemang vid konferensen PCST (Public Communication of Science and Technology) i Salvador, Brasilien. Den första PCST-konferensen arrangerades 1988 och i år var första gången som konferensen hölls i ett sydamerikanskt land. Årets konferenstema var “Science communication for social inclusion and political engagement”.

Hur får man politiker att komma till ett science café?

Postern ”Science among politicians: Creating Innovative Forums for Dialogue” handlade om science cafés som VA anordnat i svenska riksdagen, och om VAs forskarpicknick i Almedalen.

– Postern väckte verkligen uppmärksamhet, och det var många deltagare som var nyfikna på om de skulle kunna genomföra liknande evenemang i deras hemländer, säger Maria Lindholm, chefsutredare vid VA, som presenterade postern vid konferensen.

En vanlig fråga från deltagarna var hur man får politikerna att komma till evenemanget.

– Och den frågan löste vi ju genom att arrangera science caféet i riksdagshuset. Om inte politikerna kommer till science caféet, så får science caféet komma till politikerna, säger Maria Lindholm.

Det var många deltagare som var nyfikna på om de skulle kunna genomföra liknande evenemang i deras hemländer.

Lotta Tomasson, projektledare och kommunikatör vid VA, höll en videosession om svenska Forskar Grand Prix, tävlingen där forskare på kort tid ska presentera sin forskning inför publik, och en presentation om de årliga massexperiment som VA samordnar som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. Båda väckte entusiasm hos publiken.

– Vi från VA är praktiker jämfört med många andra som hade ett mer teoretiskt fokus på vetenskapskommunikation, och det var väldigt uppskattat av konferensdeltagarna, säger Lotta Tomasson.

Mer uppföljning och samverkan

Bland de många intressanta projekt som presenterades vid PCST fanns bland annat ett tyskt projekt om huruvida man ska rapportera om forskningsresultat som ännu inte är helt säkra, ett italienskt initiativ där barn intervjuade forskare och skrev en egen tidning, och en australiensisk studie om förtroende för forskning och forskare.

– Jag skulle gärna se mer internationell samverkan kring vetenskapskommunikation. Det känns visserligen som att de skandinaviska länderna ligger långt framme när det gäller att kommunicera om forskning, och här har vi etablerade nätverk. Men det som händer utanför våra närområden – och språkområden – har vi mindre överblick över. Här vid konferensen har vi sett många projekt med relevans för vår verksamhet hemma i Sverige, säger Maria Lindholm.
Lotta Tomasson håller med.
– Diskussionerna vid konferensen hade stort fokus på olika sätt att följa upp arrangemang för att mäta resultaten av insatserna – något vi behöver jobba mer med. En annan punkt som fick stor uppmärksamhet var mötesplatser mellan forskare och allmänheten. Var ska man mötas när det inte finns några naturliga mötesplatser?

Bakom PCST-konferensen står The International Network on Public Communication of Science and Technology. Organisationen vill skapa diskussion om teori och praktik kring vetenskapskommunikation, och stimulera samhällelig debatt om vetenskap och teknik och deras roller i samhället. Bland medlemmarna finns exempelvis kommunikationsforskare, anställda vid science centers och museer, vetenskapsjournalister och forskare som kommunicerar med allmänheten. PCST arrangeras nästa gång 2016, då i Istanbul.

VA kunde medverka i konferensen genom stöd från Riksbankens Jubileumsfond.

Fredrik Brounéus

Ta del av #pcst2014 / Salvador, Brazil / May 5 – 8, 2014  i sociala medier på http://seen.co/event/pcst2014–2014-851# och https://twitter.com/PCST2014


Lägg till en kommentar