Sverige i nytt EU-samarbete för mer ansvarsfull forskning och innovation

Skapad:

2014-01-27

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 140127

Vetenskap & Allmänhet, VA, är svensk partner i ett nytt europeiskt projekt som omfattar 30 länder. Målet är att ta fram verktyg för mer ansvarstagande forskning och innovation (Responsible Research and Innovation, RRI). Arbetet kommer att ske i direkt dialog med en rad samhällsaktörer.

Projektet RRI Tools startar i januari 2014 och kommer att utveckla praktiska verktyg och metoder för att uppmärksamma, genomföra och sprida RRI. Verktygen ska designas i dialog mellan många aktörer, till exempel forskare, utbildningsaktörer, näringslivet och civilsamhället. Särskilt fokus läggs på beslutsfattare för att kunna påverka den framtida forskningspolitiken.

– Forskning måste ske för samhället och tillsammans med samhället. Att främja ansvarstagande forskning och innovation är avgörande för att möjliggöra ett europeiskt kunskapssamhälle. Därför vill vi skapa kreativa och kraftfulla verktyg för detta, säger Ignasi López Verdeguer, projektkoordinator och verksam vid la Caixa-stiftelsen i Spanien.

Projektet drivs av 26 aktörer med olika expertis och ska åstadkomma 19 centrum runt om i Europa. Den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet ansvarar för det svenska centrumet. I alla centrum kommer aktörer från olika samhällssektorer att arbeta tillsammans med forsknings- och innovationsprocesserna för att resultaten ska stämma överens med samhällets värderingar, behov och förväntningar. Centrumen kommer att använda och sprida verktygen vidare i Europa.

– Att överbrygga klyftan mellan forskning och samhälle är en utmaning. Allmänheten behöver involveras mer i beslut som gäller formen och inriktningen för forskning och innovation. Då kan vi åstadkomma en smart, inkluderande och hållbar tillväxt, säger Cissi Askwall, generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet.

Projektet pågår i tre år och finansieras med 7 miljoner euro från EU:s sjunde ramprogram. RRI är ett centralt begrepp även inom EU-kommissionens nya ramprogram för forskning och innovation Horisont 2020. RRI-begreppet omfattar public engagement, formal and informal education to science, gender equality, ethics, the open access to scientific results och R&I governance.

För mer information och pressbilder, besök www.v-a.se, eller kontakta:
Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, 070-626 44 74, [email protected]
Karin Larsdotter, chefsutredare Vetenskap & Allmänhet, 070-255 38 91, [email protected]

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]