Han är bäst i Sverige på att förklara sin forskning

En presentation om små, små barn kammade hem vinsten i tävlingen Forskar Grand Prix i Stockholm den 5 december. Vinnaren Andreas Ohlin är överläkare på neonatala intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Andreas Ohlin - Forskar Grand Prix, Stockholm, 2013 – Foto: Hanna Victoria Mörck
Andreas Ohlin – Forskar Grand Prix, Stockholm, 2013 – Foto: Hanna Victoria Mörck

Andreas Ohlin, forskare vid Örebro universitet, vann Forskar Grand Prix 2013 – den nationella tävlingen i att på mycket kort tid presentera sin egen forskning. Han utsågs till vinnare av en expertjury och publiken i Stockholm den 5 december.

Nio forskare från hela landet tävlade mot varandra på rockklubben Debaser Medis. Det gällde att förklara sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – och det på bara tre minuter. Bäst lyckades Andreas Ohlin, som är överläkare på den neonatala intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro och forskar om små barn och deras infektioner.

– Det var jättenervöst att stå på scenen. Men att vinna känns superkul, inte minst för att vinsten ger uppmärksamhet åt forskningen kring hur vården av för tidigt födda barn kan förbättras, säger Andreas Ohlin. 

I sin presentation berättade han om hur man genom enkla rutiner med 15 sekunders desinfektion kan förhindra att barnen drabbas av infektioner och därmed öka deras chanser till ett friskt liv.

– Jag vill särskilt tacka alla sjuksköterskor på avdelning 35 på Universitetssjukhuset som ställt upp och ändrat sina beteenden dygnet runt, säger Andreas Ohlin, som förutom publikens jubel fick ta emot en stor pokal och en resecheck.

Publiken röstade via mentometrar och deras poäng vägde lika tungt som expertjuryns. Jurymedlemmar var Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg, Modern psykologi och Språktidningen, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

– Forskarna höll en väldigt hög nivå. Egentligen skulle man vilja ge alla högsta betyg för att de var så modiga och hade så mycket intressant att berätta, säger Nour El-Refai.

Göran Östlin och Patrik Hadenius var med i juryn även förra året och konstaterade att startfältet var jämnare i år.

– Det var roligt men svårt att utse en vinnare. Jag tycker att man lärde sig något nytt av många, säger Göran Östlin.

De tävlande hade alla vunnit regionala deltävlingar som tidigare i höst genomfördes i Göteborg, Kalmar och Kronobergs län, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lund, Malmö, Stockholm och Örebro som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. Ett viktigt inslag i tävlingskonceptet är att alla erbjuds coachning.

− Jag har lärt mig att dramaturgi är så användbart och dramaturgins betydelse för att nå ut med viktiga budskap om min forskning, säger Andreas Ohlin.

På andra respektive tredje plats kom Andreas Svensson, Linnéuniversitetet, som beskrev hur parasiter påverkar sina värddjur, och Daniel Jönsson, Malmö högskola, som forskar om munhygien och tandhälsa. Övriga tävlande delade en hedersam fjärde plats.

– I tävlingen möts mina två passioner: att arbeta med vetenskap och teknik och med stand-up. Med tanke på forskarnas prestationer kommer jag att få konkurrens framöver när det gäller att underhålla med hjälp av forskning, säger Karin Adelsköld, som var konferencier.

Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskningen har en oerhörd betydelse för utvecklingen inom väldigt många områden. Det är något som inte alltid uppmärksammas tillräckligt mycket. Forskar Grand Prix är ett bra tillfälle för forskarna att kommunicera sina upptäckter med allmänheten och öka intresset för forskningens betydelse i samhället, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för VINNOVA och prisutdelare vid finalen.

Forskar Grand Prix-finalen kommer att sändas efter jul i Kunskapskanalen och finns därefter tillgänglig på UR Play.

Cissi Askwall & Linda Harradine

Fotogalleri – Fotograf Hanna Victoria Mörck (finalen) & Linn Sydvik (backstage)– Pressbilder finns här.


Lägg till en kommentar