Forskar Grand Prix visar nobelpristagare vägen

När nio finalister på torsdag tävlar om vem som är bäst i Sverige på att presentera sin forskning visar de nobelpristagarna vägen. För vem har inte hört de världsberömda forskarna berätta så att ingen begriper?

På torsdag klockan sju smäller det. Nio forskare från hela landet kommer till Debaser Medis i Stockholm och tävlar i att presentera sin forskning rappt och fängslande. Det blir show. Det blir effekter. Skratt och kanske tårar. Publiken får tillsammans med expertjuryn vara med och välja ut vinnaren. Undertecknad har en favorit men avslöjar inte vem det är. Lovar att det är kul.

Det kommer att handla om intelligens och misstag, barn och infektioner, beteendestrategier hos fiskar och djur, hur det påverkar industrin att befolkningen blir äldre, luftföroreningars inverkan på hälsan, munhygien, språkinlärning, produktutveckling och konsumentbeteende.

I år tävlar Alva Appelgren, Andreas Ohlin, Andreas Svensson, Cecilia Berlin, Christina Isaxson, Daniel Jönsson, Joachim Liedtke, Marco Bertoni och Per Kristensson. De kommer att låta tala om sig.

Förra årets vinnare Marie Dacke blev väldigt uppmärksammad och fick dessutom Ig Nobelpriset, läs mer om det här.

Vi sänder med ett tips till Nobelpristagarna; kom på torsdag och lär er hur man gör när man pratar om sin forskning så att folk begriper. Baren öppnar sex.

Forskningskommunikation är på modet så det finns gott hopp om att nobelpristagare i framtiden kommer att kunna briljera även på detta område.

Den som vill lyssna på nobelpristagarna i fysik och kemi samt ekonomi hittar info om de öppna Nobelföreläsningarna här

Monica Bengtson


Lägg till en kommentar