Nour El-Refai ny i juryn för Forskar Grand Prix

Den 5 december avgörs vem som är bäst i Sverige på att presentera sin forskning i riksfinalen av Forskar Grand Prix på Debaser Medis i Stockholm. Nyaste tillskottet i juryn är skådespelaren och komikern Nour El-Refai.

Forskare från nio regioner tävlar i att berätta om sin forskning på bara tre minuter. De bedöms sedan av publiken och en expertjury, med bland andra skådespelaren och komikern Nour El-Refai, som även kommer att leda Melodifestivalen 2014.

Den nationella presentationstävlingen för forskare anordnades första gången förra året. Lite à la finalen i Melodifestivalen betygsätter expertjuryn och publiken tillsammans de tävlande. Juryn består i år av skådespelaren Nour El-Refai, chefredaktören Patrik Hadenius och professorn i astronomi Göran Östlin. Konferencier är programledaren och komikern Karin Adelsköld. Läs mer om årets finalister och deras forskningsområden nedan.

Regionala deltävlingar har tidigare i höst genomförts i Göteborg, Kalmar and Kronobergs län, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lund, Malmö, Stockholm och Örebro, som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. Vinnarna möts nu i finalen den 5 december kl. 19:00 på Debaser Medis, Medborgarplatsen. Finalen är öppen för allmänheten, med fri entré. Läs mer om hur du gör för att delta som publik här.

– Forskar Grand Prix vill lyfta fram hur viktigt det är att kunna kommunicera sin egen forskning på ett lättfattligt sätt. Målet är att ge forskningskommunikation högre status, men också att visa upp bredden hos svensk forskning, säger Klas-Herman Lundgren, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet.

Forskar Grand Prix arrangeras av den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Deltävlingarna har anordnats av en rad lokala arrangörer, med stöd av EU-kommissionen.

– Forskningen har en oerhörd betydelse för utvecklingen inom väldigt många områden. Det är något som inte alltid uppmärksammas tillräckligt mycket. Forskar Grand Prix är ett bra tillfälle för forskarna att kommunicera sina upptäckter med allmänheten och öka intresset för forskningens betydelse i samhället, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för VINNOVA och prisutdelare vid finalen.

Årets finalister och deras forskningsområden är:

  • Alva Appelgren, Karolinska Institutet, forskar på hur omedvetna tankar om intelligens påverkar hur människor reagerar på misstag
  • Andreas Ohlin, Örebro universitet och universitetssjukhuset Örebro, forskar om små barn och deras infektioner
  • Andreas Svensson, Linnéuniversitetet, forskar om beteendestrategier hos fiskar och andra djur
  • Cecilia Berlin, Chalmers, forskar om vad demografiutvecklingen innebär för framtida svensk och europeisk tillverkningsindustri
  • Christina Isaxon, Lunds universitet, forskar om luftföroreningar och dess partiklar och ser vad de gör med hälsan
  • Daniel Jönsson, Malmö högskola, forskar om varför vissa som inte sköter sin munhygien ändå inte får problem med tänder och tandkött
  • Joachim Liedtke, Högskolan Kristianstad, forskar om hur man lättare kan lära sig främmande språk
  • Marco Bertoni, Blekinge tekniska högskola, forskar om produkttjänst-utveckling
  • Per Kristensson, Karlstads universitet, forskar om konsumenters beteende, tankar och känslor.

För mer information och pressbilder, besök www.forskargrandprix.se, eller kontakta:
Klas-Herman Lundgren, projektledare för finalen vid Vetenskap & Allmänhet, 070-380 78 56[email protected]

 


Lägg till en kommentar