Fredagsmys med forskare!

Skapad:

2013-09-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Nu på fredag den 27 september anordnas vetenskapsfesten Researchers’ Night. I nästan 300 städer över hela Europa möts forskare och allmänhet på gator och torg, i parker, köpcenter och gym, på pubar, caféer och laboratorier. I Sverige anordnas aktiviteter på ett 30-tal orter.

Det blir experiment, workshops, prova-på aktiviteter, låna en forskare, vetenskapsshower, fika med forskare, forskarsoppa, science after work, fredagsmys med forskare, science slam och mycket mer – allt gratis under det gemensamma namnet ForskarFredag.

– Vi vill visa vad forskare egentligen gör, hur spännande och roligt det är med forskning och hur den berör oss i vardagen, säger Lotta Tomasson projektledare vid VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Förra årets succé Forskar Grand Prix är tillbaka. Där tävlar forskare i vem som bäst kan presentera sin forskning på bara tre minuter. I Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lund*, Malmö. Stockholm, Växjö och Örebro anordnas regionala tävlingar som en del av ForskarFredag. Vinnarna möts sedan i en nationell final i Stockholm den 5 december.

Som en del av ForskarFredag genomförs också massexperimentet Höstförsöket, där mer än 15 000 elever dokumenterar hur höstlöven utvecklas. De ungas data och observationer analyseras sedan av forskare som studerar hur den globala uppvärmningen förändrar årstidsmönstren i naturen. Massexperimentet är utvecklat och utformat av forskaren Kjell Bolmgren vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med VA.

– I Höstförsöket får barn och ungdomar medverka i riktig forskning, se hur forskare arbetar och lära sig om vetenskaplig metod. För forskarna är materialet som de unga bidrar med ovärderligt, säger Lotta Tomasson.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night som firas den fjärde fredagen i september varje år i ett trettiotal länder i Europa. De svenska evenemangen äger rum i Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping/Värnamo/Eksjö, Kalmar/Kronobergs Län, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lidköping, Luleå, Malmö/Lund, Skellefteå, Skövde, Stenstorp/Falköping, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av högskolor, universitet, kommuner och science centers. Evenemangen samordnas av VA och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden Formas och Forte.

Ta del av programmen för ForskarFredag och Forskar Grand Prix

* Tävlingen i Lund äger rum den 25 oktober

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *