Science Café: En hållbar livsstil bygger på sunt förnuft

Skapad:

2013-09-28

Senast uppdaterad:

2024-03-27

När Mai-Lis Hellénius medverkade i ett kafésamtal på Bokmässan i Göteborg ville stolarna inte räcka till och frågorna aldrig ta slut.

– Jag är inte författare, jag är läkare och glad att få hjälp att paketera min vetenskap. Det är ett budskap om hälsa, men jag saluför ingen metod.

Så bad hon publiken att ställa sig upp. En bensträckare kan nämligen förlänga livet, enligt Mai-Lis, som samtalade med mässbesökarna vid ett Science Café på Forskartorget på Bok & Bibliotek den 28 september. Rubriken var Vad har hänt med vår livsstil? Det handlade om kolhydratskräck och stillasittande, om sambandet mellan vad vi äter, hur vi rör oss och hur detta påverkar hälsan.

Deltagarna bjöds på kaffe (bryggkaffe är ok i måttliga mängder), frallor och frukt (nä, socker är inte bra). Det blev mer än fullsatt och en livlig diskussion. Mai-Lis stod kvar en halvtimme efteråt och fortsatte prata med folk om hälsa och livsstil. Hon är professor och överläkare vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

– Grunden för de här samtalen är att man har trevligt och fikar samtidigt som man pratar, förklarade Karin Larsdotter från VA, som ledde kafésamtalet.
Mai-Lis inledande  presentation handlade om oss nordeuropéer som motionerar mest i världen men samtidigt är de mest stillasittande.
– Alla vanliga hälsoproblem är kopplade till hur mycket eller lite vi rör oss, sade Mai-Lis och samtalet satte igång direkt; vad betyder promenaden i detta sammanhang, frågade Eva Harrie.

– Promenaden är svårslagen, vi vinner inte så mycket om vi lägger på ett kol till, sade Mai-Lis och lade till att bensträckaren minskar midjemåttet, sänker blodfettet och minskar inflammation.

Det bästa är om den är så pass rask att man känner lätt ansträngning, men man ska fortfarande kunna prata.
Hon menar att man kan stå bort tio kilo om året och att det är mycket bättre än att banta, som är ett otyg. I dag vänder trenden åt fel håll när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar; även unga drabbas av stroke och hjärtinfarkt och ofta är det de som bantat och sedan äter fel.

Publikmikrofonen fick verkligen göra rätt för sitt namn denna dag.
– Jag heter Lena Jönsson och jag säger bara 5:2.
Hon syftade på den populära metod som går ut på att äta fem dagar och låta bli i två.
– Ja, den har blivit en enorm fluga i USA och Europa och är inte direkt farlig. Den reducerar ju kalorierna men det är en metod, och jag som jobbar på livstilsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset försöker snarare hitta något som leder till en hållbar livsstil, svarade Mai-Lis.
Det är svårt att banta bort övervikt, vi måste öka rörelsen, menade hon.

– Kruxet är att även om det är bra att minska kolhydraterna ersätter vi dem ofta med sådant som ökar blodfetterna. Man kommer långt med lagom-metoden, den är inte så dum!
Lena undrade också om det är bra att ta en tupplur mitt på dagen. En god sömn har visat sig vara väldigt viktig för hälsan. Sverige och Finland ligger i topp där med; med sömnproblem alltså.

Medelhavsmat var ett annat tema. Det viktiga är rätt råvaror: fleromättat fett, grönsaker, fisk och skaldjur och begränsat med varierat kött och mejeriprodukter, är rekommendationen. Glöm inte bönorna, ärtorna, linserna, havregrynen, blåbären …

Någon i publiken ville ha bra råd till ungdomar och fick det: De ska röra på sig mer så att de kan äta varierat och få i sig essentiella näringsämnen och tillräckligt med proteiner (vilket inte är minst viktigt för vegetarianer).
– Detta var verkligen jätteroligt och intressant, sade Kenneth Abrahamsson när han tackade för kaffet.

Många stannade kvar och talade med Mai-Lis Hellénius efteråt. Då handlade det om sextioplussare; det är viktigt med träning då och särskilt för kvinnor. Men att röra sig mer och äta mindre, det håller hela vägen.

Mai-Lis rekommenderade NNR5.org som är den femte reviderade upplagan av nordiska kostråd. Där står bland annat att vi äter mycket mejerifetter och att vi måste skifta från mättade till omättade fetter, som är oljor, lax, avakado, nötter, mandel etc.

– Men ofta handlar diskussionen bara om en fråga i taget. Vi måste bli bättre på att ge kostråd utan pekpinnar, avslutade Mai-Lis Hellénius som är aktuell med böckerna Solens hälsa: laga mat med olivolja och må bra samt Till fots: världens bästa motion.

Arrangör för kafésamtalet, som hölls på Forskartorget och lockade nästan hundra personer, var Karolinska Institutet och Vetenskap & Allmänhet.

/Monica Bengtson

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Science Café: En hållbar livsstil bygger på sunt förnuft

Åh, vad synd att vi missade det här! Tänk vad lätt det är att tappa det sunda förnuftet och sin egen magkänsla bland alla löpsedlar, kroppspanikattacker och hälsohetsare. Tack för en bra sammanfattning!

Åh, vad synd att vi missade det här! Tänk vad lätt det är att tappa det sunda förnuftet och sin egen magkänsla bland alla löpsedlar, kroppspanikattacker och hälsohetsare. Tack för en bra sammanfattning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *