Forskare tävlar om publikens gunst

Skapad:

2013-08-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Det ska gå fort, vara begripligt men framför allt ska det vara spännande. Tävlingen Forskar Grand Prix introducerades förra året. Nu är det dags för forskare inom nya vetenskapsområden att ta plats i strålkastarljuset. Årets 60 tävlande berättar om benamputationer, inloggningssäkerhet, Selma Lagerlöf och mycket mer – på bara tre minuter.


Forskar Grand Prix är en del av den årliga vetenskapsfesten ForskarFredag, som i år äger rum den 27 september. Nio Grand Prix-tävlingar hålls då i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lund (25 oktober), Malmö. Stockholm, Växjö och Örebro. Vinnarna möts i en stor nationell final i Stockholm den 5 december.

Forskarna drillas i presentationsteknik. Sedan ska de på tre minuter berätta om sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt. Publiken och en expertjury utser vinnaren.

Öka intresset för forskning

– Vi vill öka intresset för kunskap och forskning i Sverige. För att lyckas med det måste forskare kunna berätta om sitt jobb på ett lättfattligt och engagerande sätt, något tävlingen vill inspirera till, säger Lotta Tomasson, nationell samordnare vid VA.

Under ForskarFredag, som hålls på ett 30-tal orter runt om i Sverige, är alla välkomna att delta. Det blir experiment, workshops, prova-på aktiviteter, science caféer och science afterwork – allt gratis.

– Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Samtidigt vill vi skapa mötesplatser där allmänhet och forskare kan samtala om hur forskningen berör oss alla i vår vardag, säger Lotta Tomasson.

En del av Researchers’ Night

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night som äger rum den fjärde fredagen i september varje år i ett trettiotal länder i Europa. De svenska evenemangen arrangeras av högskolor, universitet, kommuner och science centers. ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden Formas och Forte.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *