Lyckat forskarfika på blåsig Strandväg i Almedalen

När morgonpigge statsvetarprofessor Bjereld häller kaffe i muggarna hugger snart färdige juristen Sinan Khalili in på den kladdiga blåbärsmuffinsen och ställer dagens första fråga.

I Almedalen är det trångt om saligheten och de får snart sällskap av Kristoffer Bengtsson och Björn Möller som genom fönstret från Internationellt Centrum för Lokal Demokrati sett VAs slit med att få helium i ballongerna.

Orangea filtar och picknickkorgar

Idén att låta Vetenskap & Allmänhets medlemsorganisationer bjuda in forskare från hela landet till Almedalsveckan, breda ut orange filtar och få folk att komma på picknicksamtal hade kläckts innan undertecknad kom in i bilden.

Att ordna picknick är en väderutsatt verksamhet och det hade varit några turer med cateringfirmor, filtinköp och reservplaner. Ända till natten till tisdagen hade tre vädersajter olika besked och på morgonen blåste friska vindar men det såg ut att klara sig.

Nu var vi på plats. Tolv stinna lila galonkorgar med picknick har levererats, skyltarna kommit upp och jag twittrar att det blåser men är ändå skönt så vi hoppas på tillströmning.

Ulf Bjereld går in i rollen som handledare och frågar killarna vad de gör och hur de tänker, sen kan han lyfta resonemangen till en annan nivå. Sinan Khalili som som om några veckor studerat klart vid Uppsala Universitet när en dröm om att starta en egen organisation, för att kunskapsanknyta, ja rent av forskningsbasera, juridiken. De har mycket att tala om.

Allt från jordbruk till psykiatri

Åsa Rönnbäck från SIQ som arbetar med att rätt resurser ska matchas mellan akademi och näringsliv får sällskap av en gotlänning på sin filt och samtalet kommer att handla om allt från jordbruk till psykiatri, demokratifrågor, skolan och hälso- och sjukvård. Georg Drakos från samverkande forskningsföretag, som jobbar för att det humanistiska och samhällvetenskapliga området ska synas mer i samhället och dess organisationer, kommer förbi för att hälsa på henne.

Några av dem som hittat Forskarfikan i Almedals-programmet vill tala med en särskilt utvald forskare men många som stannar till är öppna för förslag, eller har någon alldeles särskild fråga att dryfta.

En barnfamilj lockas in av ballonger och muffins och jag rabblar snabbt att Bjereld kan svensk och internationell politik, Grusell forskar inom media/kommunikation, Pedrosa-Domellöf är professor i ögonsjukdomar, Gemzell-Danielsson i obstretik som betyder förlossningsvård … de väljer prata sjukvårdspolitik med Johan Calltorp.

Då kommer professor Jonas Hinnfors springande och slår sig ned på filten där det redan sitter en kille och väntar; de får strax sällskap av en blivande gymnasiestudent som är intresserad av statsvetenskap. Efteråt utbrister hon:

– Han kunde ju så mycket, han kunde allt om alla partier, vad de gjorde förr, som på sextiotalet till exempel men så var han också uppdaterad på vad de gör i dagsläget. Det var helt sanslöst, vad jag än frågade så hade han svar!

– Det var trevligt att de var så intresserade och ville ha ett statsvetenskapligt perspektiv på sådant som de själva kunde och visste mycket om, flikar Jonas Hinnfors från Göteborgs universitet in.

Anna Herbert som är fil dr i psykologi kommer med den lysande idén att göra en löpsedel med bild och titel som vi hänger upp på intilliggande tältduk som presentation. Henrik Ny  leder Sveriges största elbilsprojekt och säger att frågan om var elbilsrevolutionen blev av är väldigt relevant och är beredd att diskutera om det finns starka intressen bakom. Kommunikationsexperten Marie Grusell har fullt av folk på sin filt hela tiden.

Vi på VA var från början inne på att vi skulle ha så kallad speed-dating så att folk skulle flytta från filt till filt men som detta utvecklar sig är det tydligt att de som kommer verkligen vill sitta och prata en bra stund, eftersom de också har många olika ämnen som de är intresserade av att få forskarens synpunkter på.

Och då börjar solen sakta krypa in över gräsplätten och vi kan flytta dem som börjat huttra, men försiktigt för sånt är känsligt; man vill inte gärna störa de intensiva samtalen.

Docent Solvig Ekblad som forskar kring transkulturell psykologi vid Karolinska Institutet berättar efteråt att hon suttit i jättefina samtal under förmiddagen. Kanske lite förvånande var det även mycket djupa frågor kring livssituation och stora avgörande val som kom upp. Psykolog som hon är kände hon att hon kunde ge bra generella svar även om hon inte kunde ge några alldeles specifika.

– Och det var hela skalan från företagare till en rad olika yrkesgrupper och åldrar som kom till mig.

Professor Fatima Pedrosa-Domellöf tyckte att forskarfikat kunde ha hållit på hela dan. Hon fick också tillfälle att hälsa på en kollega på KI, som råkade sitta på filten intill; läkaren Kristina Gemzell Danielsson, säger att det varit jättekul och tillägger:
– Jag fick också höra talas om en del saker som jag inte kände till förut som verkligen var viktigt och intressant!

Delade erfarenheter

Tapio Salonen, professor i socialt arbete, berättar glatt innan han springer iväg att han fått prata om datorer, pedagogik, adhd och många andra ämnen: men inte bara så, utan att folk som suttit på filtarna fått dela erfarenheter med varandra också och att många fina samtal utspunnit sig besökarna emellan.

Johan Calltorp som kan hälsopolitik och vårdorganisationer hade också besökare på sin filt, två äldre damer satt över en timme och pratade och avlöstes av en barnfamilj.

– Läget är superbt och jag gillar verkligen kommunikationsbiten; detta är opretentiöst och jag tycker formen passar väldigt fint in här i Almedalen, säger Calltorp.

Själv hann jag inte prata med alla forskare innan de stack iväg till sina nästa seminarier men Björn Johnson som kan både statsvetenskap och socialt arbete på hög nivå var också där. Från Kriminellas revansch i samhället kom ett gäng killar och ville prata och det passade ju bra för Björn forskar kring narkotikaersättningspreparat.

Ja, här i Almedalen vimlar det verkligen av experter men att folk kan komma till tals med dem på det här sättet är ju toppen! Jag fångar slutligen in några barn med ballonger, som slår sig ned med sin mormor på en ledig filt en stund, dricker lite dricka och äter lite muffins. En projektledares slutsats kan bara bli att det blev en bra dag som nästa år kan göras ännu bättre!

Monica Bengtson


Kommentering är avstängd.