Dacke bäst i Sverige på att förklara sin forskning

En forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet vann den första finalen av Forskar Grand Prix – den nationella tävlingen i att på mycket kort tid presentera sin egen forskning. Hon utsågs till vinnare av en expertjury och publiken.

Nio forskare tävlade mot varandra på rockklubben Debaser Medis i Stockholm den 4 december. Målet var att förklara sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt, och det på bara tre minuter.

De tävlande hade alla vunnit regionala deltävlingar som tidigare i höst genomfördes i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

– Det är fantastiskt roligt att vinna och det är nog det enda ”SM-guld” jag kommer att få i hela mitt liv. Universitetet är ju till för samhället och detta är ett sätt att nå ut med vad vi forskare gör, säger Marie Dacke, som förutom publikens jubel fick ta emot en stor pokal och en resecheck på 4 000 kronor.

Publiken gav forskarna betyg via mentometrar och deras poäng vägde lika tungt som expertjuryns. Jurymedlemmar var Anna-Lena Brundin, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för bland annat Forskning & Framsteg och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

– Det var väldigt kul men svårt att sitta i juryn, både för att alla de tävlande var så bra och för att bedömningen gjordes i realtid, säger Patrik Hadenius.

På andra respektive tredje plats kom Stina Weststrand, doktorand på Institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet och Martin Erikson Crommert, sjukgymnast och forskare i medicin vid Universitetssjukhuset i Örebro. Övriga tävlande delade på en hedersam fjärde plats.

Forskar Grand Prix arrangeras av VA och en rad lokala arrangörer med stöd av EU-kommissionen och i samarbete med forskningsråden FAS, Formas, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskningsresultat gör ingen nytta i byrålådan utan ska användas och vidareutvecklas. Den här tävlingen kan stimulera forskare att ta ytterligare steg i att presentera sin forskning, säger Mille Millnert, generaldirektör för Vetenskapsrådet och prisutdelare vid finalen.

Forskar Grand Prix-finalen kommer att sändas i Kunskapskanalen i januari och finnas tillgänglig på UR Play. Tävlingen planeras genomföras även 2013.

Läs mer på www.forskargrandprix.se


Lägg till en kommentar