Välkommen att arrangera ForskarFredag 2013

Fredagen den 27 september 2013 har utlysts som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Hundratals evenemang runt om i Europa ska visa allmänheten hur spännande, kul och vardagsnära forskning är. Välkommen att vara med och anordna aktiviteter i Sverige!

Syftet med Researchers’ Night, i Sverige kallat ForskarFredag, är att göra forskare och deras arbete mer känt. Det sker genom ett brett utbud av interaktiva och lättsamma aktiviteter, till exempel experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar och science cafés.

Årets upplaga av ForskarFredag lockade mer än 22 000 besökare på 28 orter från Luleå i norr till Malmö i söder. Evenemanget har växt år för år och det nationella samarbetet och erfarenhetsutbytet är uppskattat bland de högskolor, kommuner, landsting, länsförbund, museer och science centres som är lokala arrangörer.

I år anordnades också, för första gången i Sverige, nio regionala Forskar Grand Prix-tävlingar som en del av ForskarFredag. Sammanlagt ett 60-tal forskare tävlade om att göra den bästa kortpresentationen av sin forskning. Vinnarna från deltävlingarna går vidare till nationell final i Stockholm den 4 december. Denna genomförs i samarbete med de fyra forskningsråden Vetenskapsrådet, VINNOVA, FAS och Formas.

Informationsmöte 9 november

VA koordinerar sedan 2006 de svenska ForskarFredag-evenemangen. Nu inbjuder vi nya och tidigare arrangörer att medverka i 2013 års ForskarFredag och/eller att anordna en deltävling av Forskar Grand Prix. VA ansöker om bidrag från EU-kommissionen för de lokala evenemangen, står för nationell marknadsföring, samordnar några gemensamma aktiviteter och anordnar avstämnings- och nätverksmöten för alla arrangörer. Samordningen sker i samarbete med Vetenskapsrådet och VINNOVA

Välkommen till ett informationsmöte om vad det innebär att anordna ForskarFredag och Forskar Grand Prix! Mötet äger rum fredagen den 9 november kl. 13:00−15:00 på VINNOVA, Mäster Samuelsgatan 56 i Stockholm. För ytterligare upplysningar och anmälan till informationsmötet, liksom anmälan som arrangör 2013, kontakta Karin Larsdotter, projektledare VA, karinl [@] v-a.se, 08-611 30 47/070-255 38 91.

Mer information om ForskarFredag och Forskar Grand Prix


Lägg till en kommentar