Första finalen i forskarnas eget Grand Prix!

Skapad:

2012-11-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? Den 4 december utses vinnaren i den nationella finalen av Forskar Grand Prix. Forskare från nio orter i Sverige tävlar om vem som gör den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen av sin forskning på bara tre minuter.

Forskar Grand Prix är en nationell tävling som anordnas för första gången 2012. En expertjury betygsätter tillsammans med publiken insatserna och avgör vem som är bäst. Juryn består av Anna-Lena Brundin, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet. Konferencier är Karin Adelsköld, som utsågs till årets kvinnliga komiker 2011.

– Det här är en tävling i det bästa sättet att presentera och kommunicera, inte i att vara den mest framgångsrika forskaren. Målet är att ge forskningskommunikation högre status och mer uppmärksamhet, men även att visa på bredden och styrkan i svensk forskning, säger Klas-Herman Lundgren, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som samordnar tävlingen.

Regionala deltävlingar har tidigare i höst genomförts i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. Vinnarna från dessa regioner möts nu i en nationell final som äger rum den 4 december kl. 19:00 på Debaser Medis i centrala Stockholm. Finalen är öppen för allmänheten och har fri entré.

Forskar Grand Prix anordnas av VA med stöd av EU-kommissionen och i samarbete med forskningsråden FAS, Formas, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Som forskare är det viktigt att kunna presentera sin forskning, till exempel när man söker anslag. Därför är det glädjande att så många forskare via Forskar Grand Prix tagit denna uppgift på allvar och att formen rönt bred uppmärksamhet, säger Mille Millnert, generaldirektör för Vetenskapsrådet och prisutdelare vid finalen.

Läs mer på Forskar Grand Prix-webbplatsen

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *