Möt forskare över hela Sverige i Europas största vetenskapsfest!

Skapad:

2012-09-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den 28 september är det dags för ForskarFredag, där hela familjen kan träffa forskare, prova på forskning och ta del av hundratals aktiviteter. Vetenskapsfesten firas i år på 28 orter i Sverige och samtidigt i ett trettiotal länder runtom i Europa.

ForskarFredag kan man bland annat göra experiment, diskutera med forskare över en fika eller träffa forskare där man minst anar det, till exempel på gymmet! Aktiviteterna är gratis och öppna för alla.

– Vi vill visa hur spännande och roligt det är med forskning, och hur den berör oss alla, säger Karin Larsdotter, projektledare vid VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Nytt för i år är Forskar Grand Prix, en tävling där forskare tävlar i bästa kortpresentation av sin forskning. Nio deltävlingar äger rum i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro. Vinnarna möts sedan i en nationell final i Stockholm den 4 december.

En annan nyhet är att man kan chatta med forskare i ett samarbete med Vetenskapsradion.

– Med chatten får även de som har långt till ett evenemang möjlighet att prata med forskare, säger Karin Larsdotter.

Som en del av ForskarFredag genomförs också massexperimentet Riskbilden, där mer än 3 300 elever tar bilder av sådant de upplever som riskfyllt i sin vardag. Bilderna kommer sedan att analyseras av Erika Wall, forskare i sociologi. Riskbilden är ett samarbete med Mittuniversitetet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– I Riskbilden får barn och ungdomar medverka i riktig forskning, och för forskaren är materialet de bidrar med ovärderligt, säger Karin Larsdotter.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night som firas den fjärde fredagen i september varje år. Evenemangen i Sverige äger rum i Borås, Falköping, Göteborg, Huddinge, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Malmö, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund och på flera orter i Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län. Arrangörer är högskolor, universitet, kommuner och science centers.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas av VA och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden FAS och Formas.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *