Forskare över hela landet tävlar i stand-up!

Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? Det avgörs i den nya tävlingen Forskar Grand Prix. På bara tre minuter ska forskaren berätta om sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och en jury bestämmer tillsammans vem som vinner.

Nio deltävlingar äger rum på olika orter fredagen den 28 september. Vinnarna från varje deltävling går sedan vidare till nationell final i Stockholm den 4 december.

– Det är första gången Forskar Grand Prix anordnas i Sverige. I Danmark och Norge finns motsvarande tävling sedan några år och där har den blivit en succé, säger Karin Larsdotter, nationell samordnare för Forskar Grand Prix och ForskarFredag vid VA.

Forskar Grand Prix är en del i vetenskapsfesten ForskarFredag som arrangeras på 28 orter i Sverige den 28 september. Allmänheten och skolelever inbjuds att träffa forskare och prova på forskning i en rad olika former. Att besöka ForskarFredag är gratis, och i år kan man bland annat experimentera, besöka forskarshower eller låna en forskare till sin skola eller arbetsplats.

– Aktiviteterna ger inblick i forskares vardag och låter besökarna själva få prova på forskning. Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, berättar Karin Larsdotter.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night, som firas den fjärde fredagen i september varje år i ett trettiotal länder i Europa. Evenemangen i Sverige äger rum i Borås, Falköping, Göteborg, Huddinge, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Malmö, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund och på flera orter i Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län. Arrangörer är högskolor, kommuner, landsting, regionförbund och science centers.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas av VA och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden FAS och Formas.


Lägg till en kommentar

0 kommentarer

 1. Chs |

  Tjoho, här blir det ös under galoscherna 🙂

  Svara
 2. Mili Jun |

  Finns/kommer dessa presentationer att finnas på internet för de som inte kan se live? Och var isåfall.

  Studerande

  Svara