För övrigt anser vi att Högskoleverkets omvärldsbevakning behövs!

Skapad:

2012-02-21

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Utredaren Birgitta Böhlin föreslog i ett delbetänkande, ”Tre blir två! Två nya myndigheter inom utbildningsområdet”, som överlämnades den 17 januari, att de tre myndigheterna Högskoleverket (HSV), Verket för högskoleservice (VHS) och Internationella programkontoret görs om till två nya myndigheter:

Högskolemyndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn samt Myndigheten för högskoleservice och internationellt samarbete. Den förstnämnda ska granska högskolornas effektivitet och kvalitet, den andra sköta antagning och informera om högre studier. Flera kritiska röster har redan höjts om förslaget, till exempel SULF, SFS, TCO-bloggen. Universitetskansler Lars Haikola avslutar sin ledare i det senaste numret av Nyheter & Debatt med följande:

”Poängen med myndighetsöversynen var väl att det skulle bli bättre verksamhet – inte sämre!”

Analysfunktionen som finns på HSV splittras upp på de två nya myndigheterna och bland uppdrag som helt försvinner finns den omvärldsbevakning och omvärldsanalys som HSV i dag bedriver. Vi är många som prenumererar på och verkligen uppskattar HSVs nyhetsbrev med korta sammanfattningar av och länkar till nyheter från olika håll i Sverige och resten av världen. Motsvarande erbjuds inte av någon annan. En annan följd av omorganisationen verkar bli att den årliga konferensen som HSV ordnat för kommunikatörer och informatörer på landets universitet och högskolor upphör.

Hur tänkte dom nu? är min och många andras undran. Att Sverige är sig selv nok och inte behöver veta något om vad andra länder pysslar med? Att varje högskola efter autonomireformen ju ändå kör sitt eget race – så då behövs inga plattformar för erfarenhetsutbyte? Eller råkade de bara glömma bort det?

Själv skulle jag vilja ha mer av erfarenhetsutbyte, omvärldsanalys och bevakning av vad som händer runtom i Sverige och internationellt – inte mindre!

Betänkandet är nu ute på remiss. Sista dag att svara är på fredag. Förhoppningsvis signalerar remissinstanserna att HSVs omvärldsanalys och främjande av forskningskommunikation behövs även fortsättningsvis.

/Karin Hermansson

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *