VA fyller tio år!

Skapad:

2012-01-30

Senast uppdaterad:

2022-01-10

För precis tio år sedan grundades den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Vi kommer att fira det med ett hejdundrande kalas i mars (håll utkik efter inbjudan som kommer snart) men i dag började vi dagen med tårta på kansliet.

Då, 2002, gick 14 organisationer med som medlemmar. I dag har vi 77 organsationsmedlemmar från olika samhällssektorer. Kolla hela listan här. Under åren har vi genomfört ett 30-tal studier, producerat nästan 60 rapporter och arrangerat hundratals samtal och aktiviteter där forskare och allmänhet möts. Från att ha varit en liten okänd förening  syns vi numera ganska ofta i media. Många är intresserade av det vi gör – det märks inte minst på antalet förfrågningar och förslag som dyker upp från olika håll.

Men bara för att man gått och fyllt tvåsiffrigt kan man förstås inte slå sig till ro och tro att det nu ska rulla på av sig självt. Tvärtom kanske det är nu det börjar bli riktigt svårt. Från början var vi rätt så ensamma om att lyfta frågor om dialog och möten mellan vetenskap och allmänhet, och det fanns något av nyhetens behag över det vi gjorde. Men i takt med att man blir mer etablerad och mer professionell kan det paradoxalt nog bli svårare att få finansiering och bidrag. De som lagt pengar på oss i många år kanske vill satsa på nya idéer hellre än de gamla, oavsett hur bra de var eller hur bra den verksamheten tuffar på. Organisationer förändras och omprioriterar – inte minst i ekonomiskt kärva tider.

Vi försöker vara lyhörda för våra medlemmars behov och synpunkter och vi har kontinuerligt utvecklat vårt arbetssätt, våra publikationer och våra kommunikationskanaler. Men detta är förstås ett arbete som aldrig får avstanna. Världen utanför utvecklas hela tiden, och det måste vi också göra.

På torsdag fyller VA-bloggen tre år. Vårt Twitter har flödat i två år och vi har funnits på Facebook nästan lika länge. Det senaste i vår närvaro i sociala medier är vår facebookgrupp Vetenskapen i samhället, för de som finns på Facebook och som gärna vill diskutera frågor om vetenskapens roll i samhället.

Var borde vi mer finnas? Kom med förslag på var du saknar oss någonstans!

/Karin Hermansson

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “VA fyller tio år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *