Nytt år och nya att-göra-listor

Jaha. Sju oxveckor fram till sportlovet. Någon mer än jag som tycker att det varit lite segt att komma igång i dag? Vad var det nu jag sköt upp till ”efter helgerna”…? Visst gjorde jag väl en kom-ihåg-lista?

Ett sätt att friska upp minnet kanske kan vara att bläddra i några årskrönikor för 2011 – och förutsägelser inför 2012. Inte för att det hjälper mig så mycket med vad det var jag egentligen skulle göra, men det är roligare än att leta efter den där listan.

Populär Astronomi listar 2011 års bästa astronomiforskning och bästa astronomibilder.

Från Stjärnstoft och kugghjul fick jag tips om 2011 års Biggest Science Stories enligt Ars Technica.

Tidskriften Science, å sin sida, utsåg upptäckten att HIV-medicin också minskar smittspridningen till ”Breakthrough of the Year”. Tyvärr krävs prenumeration/medlemskap för att läsa hela artikeln. Som substitut kanske en kort artikel i Svenskan kan fungera.

Popular Science beskriver the Year in Science med hjälp av 43 fina foton.

Humanistbloggens årskrönika påminner om ett antal debatter som engagerade många under 2011.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsåg precis efter nyår barnprogrammet Hjärnkontoret till 2011 års folkbildare. Synnerligen välförtjänt, tycker jag! Se hela den senaste omgången program på SVT Play.

I södra delen av Sverige har vi haft en sorgligt grön, blöt och blåsig jul. Men hur var det tidigare under året? SMHI sammanfattar hela väderåret 2011.

Nä, dags att se framåt. Nytt år, nya upptäckter (hittar de Higgsbosonen, månntro?) och nya superstormar.

Har inte du heller kommit på var du la att-göra-listan? Gör en ny! Populär Astronomi berättar när och hur du kan se alla planeter under 2012!

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld listar ”tio viktiga saker” som kommer att hända i och utanför Sverige 2012. Han spår bland annat utgången av det amerikanska presidentvalet och avslöjar Anders Borg som spökskrivare…!

Bloggen Innovation för Tillväxt spår i stället Innovationsåret 2012.

Asebeia spår att 2012 års mest uttjatade ord kommer att bli Mayakalendern.

Om du tillhör dem som inte tror att jorden kommer att gå under 2012, utan i vanlig ordning avlagt ett eller annat nyårslöfte… hur går det? Richard Wiseman har 10 tips om hur du gör för att hålla dem. Nummer 1 är att inte avge mer än ett löfte…!

Ah! Nu minns jag vad det var jag gjorde precis före jul – skickade VAs inspel inför forskningsproppen till departementet!

Och, titta, under den bunten ligger ju min att-göra-lista. Bara att börja beta av den, då.

/Karin Hermansson

PS På bilden ses  ”Kören” på Stortorget i Östersund 6 jan 2012. (Foto: Karin Hermansson)


Lägg till en kommentar