Livsmedel förvaras för varmt visar ungas forskning

Skapad:

2012-01-16

Senast uppdaterad:

2022-01-10

I tre fall av fyra förvaras köttfärs varmare än den rekommenderade maxtemperaturen 4°C. Det visar en ny forskningsstudie där över 1 800 svenska elever medverkat. Eleverna undersökte sina kylskåp som en del i vetenskapsfesten ForskarFredag.

webbmassforsok

Barn och ungdomar från årskurs 2 och upp till och med Komvux runt om i landet mätte i höstas temperaturen i kylskåpet hemma och inventerade bäst före- och sista förbrukningsdatum på livsmedlen där i. I en fjärdedel av fallen förvarades mjukost, köttbullar och korv varmare än rekommenderade max 8°C och i en femtedel av fallen stod mjölken för varmt.

– Med högre temperatur ökar bakterietillväxten och hållbarheten förkortas. Om livsmedel i stället förvaras kallt är de ofta tjänliga långt efter passerat bäst före-datum. Grönsaker bortsett från tomater och gurka klarar ofta mycket låga temperaturer, gärna närmare 0°C. I experimentet förvarades de oftast vid ca 7°C, säger Ingela Marklinder, universitetslektor vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet.

Mätningarna gjordes på sex ställen i varje kylskåp under tre dagar och har genererat ny kunskap om hushållens kylskåpsvanor. Medeltemperaturen var lägst på mittenhyllan längst in och högst på den översta hyllan längst ut.

Eleverna bedömde också huruvida matvarorna var tjänliga och klassade nästan fyra procent som oätliga. Andelen livsmedel med utgånget datum var betydligt större än så: drygt elva procent.

– Det har varit väldigt värdefullt med elevernas medverkan och alla mätdata vi fått in. Vi hoppas att studien
kan bidra till att fler använder sina sinnen mer än datummärkningen och har bättre koll på kylskåpets olika temperaturer. Då kan matsvinnet minska rejält vilket sparar både pengar och miljön, säger Mattias Eriksson, doktorand vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Mattias Eriksson och Ingela Marklinder har utvecklat och genomfört Bäst före-försöket i samarbete med Vetenskap & Allmänhet, VA, som samordnar ForskarFredag i Sverige.

– Förutom att ta fram ny kunskap är syftet att låta unga prova på forskning för att förstå hur den går till och hur den berör vår vardag, säger Lotta Tomasson, projektledare för ForskarFredag vid VA.

Bäst före-försöket är en del av ForskarFredag, en årlig europeisk vetenskapsfest. Både försöket och evenemanget genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

För mer information: www.forskarfredag.se/massexperimet/bastfore/

Ta del av rapporten om studien: www.v-a.se/2012/01/forskarfredag-bast-fore-forsok/

Pressmeddelande: https://v-a.se/2012/01/pm-20120116/

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *