Julkalendrar för kunskapstörstande

Skapad:

2011-12-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

SVTs julkalender i all ära, men visst är det roligt att kika runt på webben efter andra spännande jul/adventskalendrar? Särskilt då förstås sådana med vetenskapstema.

I vår familj blev LTHs experimentkalender en favorit redan i fjol, med nya experiment varje dag utförda av två studenter. I år heter de Lena Sandberg och Patrik Karlsson, och de får ibland besök av fysikdocenten Johan Mauritsson.

I mitt sökande dök dock en bubblare upp som ser ut att bli en ny favorit: Vetenskaparnas julkalender. Den är utformad av Vetenskaparna i Söderköping, och riktar sig både direkt till barn och ungdomar och till lärare eller andra vuxna som kan öppna luckorna tillsammans med elever i klassrummet eller barnen hemma. I kalendern finns såväl faktakunskap om ”vetenskapare” som tips på experiment – och dessutom en gåta varje dag. Kul!

Mer inriktad på vuxna är Forskning & Framstegs julkalender där en ledtråd varje dag ska leda fram till ett ord – svaret som dessutom kan leda till vinst. Kan sätta myror i huvet på vem som helst…

Rymdkanalen, som Rymdstyrelsen står bakom, har en blogg-julkalender med fina bilder på temat ”rymdiga platser på jorden”.

Julens Kemi, som bl.a. Tekniska museet står bakom och som sponsras av bl.a. Astra Zeneca och Plast- och Kemiföretagen, är trevlig och informativ, men lite jobbigt är det att hitta luckorna eftersom man måste scanna hela bilden med pekaren för att siffrorna ska komma fram.

VA har ingen julkalender, men på måndag släpps årets VA-barometer!

Fram till dess önskar jag er alla en skön adventshelg!

Karin Hermansson

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *