Elever i Malmö mötte världsledande diabetesforskare

Varför får fler diabetes nu än förr? Är sötningsmedel bättre än socker? Det var några av frågorna som diskuterades den 24 november, då VA i samarbete med Forskningsnätet Skåne anordnade ett möte i Malmö mellan diabetesforskare och elever.

ComScience Diabetes 2011

Mötet var en del av EU-projektet ComScience. VA är en av deltagarna i projektet som syftar till att prova nya former för samtal om forskning. Målet är att utveckla ”best practice” för att förmedla kunskap om forskning till olika målgrupper i Europa. Snarlika möteskoncept provas i fem europeiska länder (Sverige, Storbritannien, Belgien, Tyskland och Spanien).

Under dagen fick ett sextiotal elever samtala om diabetes och diabetesforskning med tre forskare:

Leif Groop professor i diabetes, är en internationellt ledande forskare och koordinator för Lunds universitets Diabetescenter, ett av världens främsta inom området.

Ola Hansson doktorerade för sex år sedan och har specialiserat sig på vad som händer i musklerna när vi tränar, bland annat vilka gener som aktiveras. Ett av hans spännande projekt är att jämföra vårt DNA med neandertalarnas.

Wenny Poon är en ”rookie inom forskarvärlden” som just har börjat doktorandstudierna. En viktig första uppgift är att kartlägga varför risken för diabetes är olika om sjukdomsgenerna kommer från mamma eller från pappa.

Förutom att lyssna på forskarna fick eleverna möjlighet att diskutera med dem i mindre grupper och ställa frågor. Mötet fick gott betyg av eleverna. Förhoppningsvis ökade det intresset för forskning och kunskapen om diabetes, samtidigt som forskarna fick nya insikter om hur unga ser på forskning.

Läs mer om mötet på Forskningsnätet Skånes hemsida.

Text och foto: Klas-Herman Lundgren


Lägg till en kommentar