Prisad forskning om bl.a. suckar, wasabi och uppskjutande av sånt man borde göra

Äntligen! I natt presenterades årets IgNobelpristagare. En höjdpunkt för vetenskapsnördar. Priserna delas ut till Research that makes people LAUGH and then THINK.

Här är mina favoriter bland årets pristagare (läs om alla på Improbable Research):

Kemipriset är nåt för alla sushi-älskare. Det gick till några japaner som sökt patent på sin uppfinning wasabi-larmet, som bygger på uppfinnarnas kunskaper om hur mycket luftburen wasabi som krävs för att väcka sovande människor i ett nödläge.

Med tanke på den i dag uppmärksammade intressanta studien av människors humör genom att analysera tweets, där man bl.a. funnit att nordbor är mindre glada på vintern, är norrmannen Karl Halvor Teigens (Oslo Universitet) prisade arbete värt att notera. Teigen fick psykologipriset för sina försök att förstå varför folk suckar i sina vardagsliv.

Matematikpriset delas av sju personer som alla förutspått jordens undergång vid olika tillfällen från 1954 och framåt (den senaste spådomen gäller en undergång nu i oktober 2011), för att de lärt världen att det är viktigt att vara försiktig när man gör matematiska antaganden och beräkningar.

Men allra intressantast är nog litteraturpriset. Det går i år till  John Perry på Stanford University, för hans Theory of Structured Procrastination, presenterad i en artikel med rubriken: ”How to Procrastinate and Still Get Things Done”. Perrys teori om prokrastinering sammanfattas: To be a high achiever, always work on something important, using it as a way to avoid doing something that’s even more important.

Japp! Nu måste jag nog gå och ta en kopp kaffe. Det är väldigt viktigt att hålla uppe koffeinnivån i blodet…

Trevlig helg!

/Karin Hermansson


Lägg till en kommentar