Het debatt om forskning och politik

Skapad:

2011-09-10

Senast uppdaterad:

2022-01-10

De senaste dagarna har det förts en hetsig debatt i media och på sociala medier gällande SNS rapport om forskning gällande privatiseringar i välfärden. Mycket av diskussionen som följt har handlat om kopplingen mellan politik och vetenskap, ett område som vi bevakar mycket noga på VA och som jag personligen tycker är riktigt intressant.

SNS lanserade sin rapport med en debattartikel på DN Debatt där de dystert kunde konstatera att ”Vår övergripande slutsats är att det råder en anmärkningsvärd brist på vetenskapligt baserad kunskap om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn.” På seminariet där rapporten diskuterades fördes också en livlig debatt om rapporten och flera som närvarade ifrågasatte resultaten, ibland dock utifrån mindre vetenskapliga argument. Seminariet går att se på SVT Play.

Rapporten har alltså lett till en hel del diskussion om hur det står till med rapportens vetenskaplighet, hur forskningschefen Hartman tolkat forskarnas slutsatser, om vi har vetenskaplig grund för politiken, vad som behöver göras framöver och så vidare. Så kopplingen mellan politik och vetenskap är helt klart en het fråga.

Här är ett exempel på en reaktion från SvDs ledarredaktion via Maria Ludvigsson på rapporten och ett exempel från Marika Lindgren Åsbrink, som är ekonomisk rådgivare till Juholt.

/Ha en bra helg!

Herman

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *