ForskarFredag lockade tiotusentals besökare

Skapad:

2011-09-29

Senast uppdaterad:

2022-01-10

På 23 orter runt om i Sverige träffades forskare och allmänheten under lättsamma former den näst sista fredagen i september 2011. Det var många som lämnade TV-soffan för att testa olika experiment, äta glass gjord av flytande kväve, göra sin egen sportdryck, mäta sitt kroppsfett, programmera en robot och komponera en parfym.

Mitt i fredagshandeln på ett köpcenter i Lidköping kunde besökarna ta en paus och prata med Vänermuseets forskare som bland annat hade med sig en livs levande krabba.

– Jag var ute och flanerade på stan, det är en solig och fin fredagseftermiddag och så fick jag en impuls att gå in och titta vad det var. Det var lite spännande med ett tält mitt på Stora torget, säger Björn Ehlin som besökte ForskarFredag-tältet på Stora torget i Uppsala.

Även Estelle Anundson som besökte samma tält var engagerad och positiv:

– Det här är jättekul, man lär sig om forskning och jag blir sugen på att forska!

På Hamnmagasinet i Umeå visades senare på kvällen filmen Motorsågsmassakern och etnologen Jonas Danielsson berättade om censur och 80-talets videovåldsdebatt. På många orter kuna man se filmen Livsviktigt – en film om nyttan av forskning, utveckling & innovation, producerad av journalisten Folke Rydén.

I Uppsala debatterade gymnasister med en expertpanel om miljö- och hälsofarliga kemikalier i vår vardag: ”Underkastelse – eller finns det något vi kan göra?” med utgångspunkt i Stefan Jarls dokumentärfilm ”Underkastelsen” som eleverna fått se i förväg.

– Det är en angelägen film, men den ger en mörk bild av samhället och av alla kemikalier som lagras i vår kropp, utan att vi vet om det. Filmen ger upphov till många frågor. Desto viktigare att ungdomarna får en chans att diskutera innehållet med våra forskare och experter, säger Gunilla Sthyr, projektledare för ForskarFredag Uppsala vid Uppsala universitet.

Andra aktiviteter under ForskarFredagen var forskarsamtal med ståupp-komikern Özz Nûjen i Trollhättan som senare under kvällen övergick till forskarpub och ”StandUp for Science”. Robotdans och frågesport med Rickard Olsson kunde man vara med om i Örebro och i Karlstad kunde man rädda en minimodell av staden från översvämning, en ganska stressig uppgift enligt besökarna.

Den röda tråden genom alla evenemang var att visa att forskning är vardagsnära och berör oss alla:

–      Jag hörde en forskare tala om sömnforskning. Det intresserade mig som har svårt att sova emellanåt, berättar 19-åriga Angelina Nyström som besökte ForskarFredag i Örebro.

Andra dagsaktuella frågor som beördes under ForskarFredagen var till exempel ”Hur är det att jobba på Google, världens mest attraktiva arbetsplats?” Detta fick forskaren Ola Petersson, som har flera års erfarenhet från Googles kontor i New York, berätta om i Växjö. I Kalmar – och Kronobergslän chattade nationalekonomen och forskaren Lars Behrenz på temat ”Har du aktier, sälj inte nu!”, tillsammans med forskaren Peter Pagels om att ”Det är aldrig för sent att stressa ned”

På ForskarFredag ska forskarna stå i centrum och helst ha lika kul som besökarna och få feedback på det de gör. Det verkar ha fungerat enligt Åsa Nilsson Lindgren, som samordnade ForskarFredag-aktiviteterna på kemiska institutionen vid Umeå universitet:

–      Vi forskare tyckte att det var jättekul och vi såg många glada ansikten. Det var kö till borden med prova på-aktiviteter hela tiden. Föräldrarna puttade fram barnen, men de var lika intresserade själva.

ForskarFredag är det svenska namnet för Researchers’ Night som ägde rum i 31 länder till i Europa och i drygt 300 städer samtidigt. ForskarFredag samordnas nationellt i Sverige av Vetenskap & Allmänhet och stöds av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och en rad lokala organisationer och stiftelser.

Lotta Tomasson

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *