Vanliga människor med ovanligt spännande jobb

Jag har för (o)vana att ha min radiohörsnäcka i örat mest för jämnan, och går därmed ofta omkring i min egen lilla värld. Dock är det oftast något nyhetsfördjupande program i P1 som går, vilket möjligen kan vara en förmildrande omständighet.

En annan ovana jag har är att sjunga med i låtar jag hör – särskilt de riktigt trallvänliga – oavsett om jag gillar dem eller inte.

Denna kombination gjorde nog att mina grannar, om de såg mig, måtte ha undrat vad jag egentligen höll på med när jag var ute och jobbade i trädgården i går. I mitt öra gick nämligen årets sista Sommarprogram, med professorn i kriminologi Leif GW Persson. Och bortsett från att det var intressant att höra vad han hade att berätta om sitt mordiska jobb var hans musikval något otippat: dansbandsdängor och frälsningssånger för (nästan) hela slanten! Vem kan låta bli att tralla med i sådana?

Så där gick jag och städade fallfrukt, sådde gräsfrö och grävde min nya rabatt sjungandes Byns enda blondin (ordet ”postorderförskottsavi” är faktiskt helt omöjligt att inte försöka sjunga med i), Pärleporten, med flera…

Jag vet inte om att digga dansband och väckelsesånger är världens bästa exempel på sånt som ”vanliga människor” gör, men lite oväntat var det allt att den lite buttre kriminologiprofessorn är ett fan av Sven Ingvars och Kalle Jularbo. Det är roligt att man i Sommar har satsat på att ha forskare med bland värdarna. Det ger oss en chans att se nya sidor hos dem.

Just att visa forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb är också ett av de viktigaste syftena med ForskarFredag, som närmar sig med stormsteg. Om en månad, den 23 september, smäller det på 28 orter i Sverige – och på ett otal andra platser runtom i Europa.

Riktigt spännande blir också årets massexperiment, där skolklasser i hela landet kommer att delta och medverka i ett riktigt forskningsprojekt. Försöket handlar om att undersöka vilken temperatur vi har i våra kylskåp. Med hjälp av den kunskapen kan forskarna som ett nästa steg studera om hållbarhetsmärkningen av mat skulle kunna förändras – vilket i sin tur kan leda till att mindre mat slängs bort.

Spana in hela ForskarFredag-programmet på din ort här! Vem vet, du kanske träffar en forskande dansbandskung?

/Karin Hermansson


Lägg till en kommentar