Rymdforskning i fokus

Under sommaren har ju den sista amerikanska rymdfärjan landat, men NASA lägger inte ner sin vetenskapliga verksamhet helt. Rymdkanalen vet att berätta både vad de tänker pyssla med framgent och vart rymdfärjorna tar vägen nu när de pensioneras.

Intresset för rymden och rymdforskningen tycks enligt VAs undersökningar inte vara särskilt stort. En av fyra  tillfrågade svarar att satsningar på forskning om rymden är viktiga eller mycket viktiga (se VA-rapporten Vetenskapen i Samhället), och den andelen har inte ändrats nämnvärt i och med Christer Fuglesangs rymdfärder. Som jämförelse menar 60 % att det är viktigt/mycket viktigt att satsa på forskning om informationsteknik och nästan nio av tio att miljöforskning är lika viktigt.

Rymden är väl ett sådant där område som är lätt att fascineras av och som kittlar fantasin. Men kanske är det inte lika lätt att se poängen med rymdforskning? Det saknas dock  inte satsningar på att stimulera intresset för rymdfärder och förståelsen av vad rymdforskning går ut på.

En av de (få) regniga dagarna i sommar besökte jag och min familj Tekniska museets stora spännande utställning NASA – A Human Adventure. Just denna dag var utställningen välbesökt, så uppenbart finns det en hel del som är nyfikna på rymden. Jag tycker att det var väl värt ett besök – särskilt om man är intresserad av kopplingen teknik och (stormakts)politik. Under augusti månad får man gratis låna audio-guider med ljudfiler som lotsar en genom utställningen. Det visade sig att det finns ganska lite av textbeskrivningar vid utställningsföremålen, så satsa på en sådan om du går dit! Dock innebär de att alla går runt tysta och helt försjunkna i sitt lyssnande, så social med sin familj eller sina kompisar får man vara efteråt.

Nu på lördag kommer astronauten Charlie Duke till museet. Rymdkanalen har utlyst en tävling om bästa fråga till honom. Deadline är redan i natt. Utställningen pågår dock till den 6 november, då den flyttar vidare någon annanstans i världen, så det finns tid att göra en höstutflykt!

Är du mer intresserad av att titta på stjärnhimlen i lugn och ro är ju hösten en mycket bra tid för det. Du vet väl att just nu kan du se Jupiter som en starkt lysande stjärna i öster? Läs mer om den och NASAs rymdsond Juno på Populär Astronomi.

/Karin Hermansson

Bild: Jupiter-Io Montage, NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Goddard Space Flight Center


Lägg till en kommentar