Möt forskare på 28 orter!

Sveriges mest spridda vetenskapsfestival närmar sig. Den 23 september firas ForskarFredag för sjätte året i rad. I år anordnas evenemang på 28 svenska orter och i cirka 300 städer till runt om i Europa. 

>Barn och vuxna är välkomna att undersöka, chatta, experimentera, se film, spela, testa, fika och lära känna forskare och forskning närmare.

– Vi inbjuder till möten med forskare på oväntade, inspirerande och nya sätt, säger Lotta Tomasson, projektledare VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Varje ort erbjuder en mängd aktiviteter, alla gratis. Dessutom medverkar flera tusen svenska skolelever i ett massexperiment där de hjälper forskare att utforska familjens kylskåp. Resultatet publiceras i en forskningsrapport senare i år.

– Syftet med ForskarFredag är att alla ska kunna bli fascinerade av forskning, förstå att vetenskap berör oss i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, berättar Lotta Tomasson.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas i 32 länder. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang i Falköping, Huddinge, Jönköping, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Läs mer om ForskarFredag!


Lägg till en kommentar

0 kommentarer

  1. Vanliga människor med ovanligt spännande jobb | Vetenskap & Allmänhet |

    […] jobb är också ett av de viktigaste syftena med ForskarFredag, som närmar sig med stormsteg. Om en månad, den 23 september, smäller det på 28 orter i Sverige – och på ett otal andra platser runtom i […]

    Svara