VA får ny generalsekreterare

Cissi Billgren Askwall blir Vetenskap & Allmänhets nya generalsekreterare den 1 juni. Hon har en bakgrund som journalist och är VAs kommunikationschef sedan 2004.

– En röd tråd som löpt genom mitt yrkesliv är att jag alltid velat göra skillnad, påverka och förhoppningsvis förändra världen till det lite bättre. Därför bestämde jag mig tidigt för att bli journalist.

Cissi har arbetat i lokala medier, på TT och radioprogrammet Studio Ett. Hon har varit huvudsekreterare i en statlig utredning om att digitalisera kultursverige och ledde den resulterande försöksverksamheten, Kulturnät Sverige. Den bedrevs vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, där hon sedan blev kommunikationschef.

– Som IVAs representant satt jag i en kommitté initierad av Rifo, Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare. Där diskuterade vi hur dialog och öppenhet mellan forskare och allmänhet kan stärkas. Resultatet blev VA, som bildades 2002.

Cissi anlitades som kommunikationskonsult av VA innan hon blev föreningens kommunikationschef. Nu tar hon över efter Camilla Modéer, som varit generalsekreterare sedan starten. Camilla fortsätter som ledamot i VAs styrelse.

 

Vilken är den viktigaste frågan för VA framöver?

– Att göra forskares dialog med omvärlden högre prioriterad och få samverkansuppgiften att tydligare genomsyra deras arbete. Ett viktigt steg för att åstadkomma det är att göra samverkan mer meriterande. Vi behöver också utveckla olika sätt att få allmänheten mer delaktig i forskningsprocessen och -debatten.

Vad vill du förändra som generalsekreterare?

– Jag vill att VA och våra frågor ska synas mer i den offentliga debatten. Vi måste diskutera forskningens betydelse för och inverkan på vårt samhälle mycket mer. Fler aktörer behöver bli engagerade i hur kontakterna och utbytet mellan forskarvärlden och samhället i stort kan öka. Ett viktigt verktyg i arbetet är VAs studier som ger kunskapsunderlag. Framöver vill vi samarbeta mer med forskare och kanske även publicera en del av våra resultat i vetenskapliga tidskrifter.

Hur ser du på ditt nya uppdrag?

– Det är en rejäl utmaning och ska bli fantastiskt roligt. En förutsättning för att lyckas är alla engagerade och kompetenta medarbetare på kansliet. VAs nya kanslichef Karin Hermansson, som även fortsättningsvis ansvarar för våra studier, och jag kommer i praktiken att leda arbetet gemensamt.

Vad ser du mest fram emot som generalsekreterare?

– Jag ser fram emot alla kontakter med VAs många medlemmar i olika delar av samhället. Vi kan lära mycket av varandra och skapa fler samarbeten tillsammans. Vår brett sammansatta styrelse kommer också att vara ett viktigt stöd och bollplank.

Vad ser du som den största utmaningen?

– Att hitta nya vägar att åstadkomma det som VA vill uppnå. I takt med att samhället utvecklas behöver föreningen också göra det, för att kunna möta förändringarna och svara mot de nya behov som uppstår. Dessutom tror jag att vi mer än hittills behöver samarbeta med andra för att kunna göra skillnad och åstadkomma resultat.


Intervju: Klas-Herman Lundgren


Lägg till en kommentar

10 kommentarer

 1. Britten månsson-Wallin |

  Grattis Cissi och lycka till med nya uppdraget !

  Svara
 2. Karoline Bottheim |

  Grattis! Med din drivkraft och kompetens är jag säker på att du kommer att göra skillnad. Lycka till med dialogskapandet och samarbeten över gränserna!

  Svara
 3. Eva Lind Johansson |

  Grattis Cissi, ett steg i rätt riktning. Jobba på!

  Svara
 4. Lena Engelmark Embertsén |

  Stort grattis Cissi – fantastiskt roligt att du fick jobbet som generalsekreterare. Grattis också Karin till kanslichefsjobbet. Ni kommer att bli en superduo. Lycka till med att göra skillnad framöver!!

  Svara
 5. Anders Karlsson |

  Grattis Cissi! V&A har en viktig roll att spela i a engagera till dialog och i att påpeka betydelsen av dialogen mellan forskare och allmännhet. Än en gång… Omedetou som di säger här i Japan, Grattis!

  Svara
 6. Cissi Askwall |

  Stort tack för gratulationer och uppmuntrande tlllrop! Ser fram emot fortsatt gott samarbete i olika former med er alla!

  Svara
 7. Birgitta Myrman |

  Stort grattis Cissi och Karin! Ska bli roligt att se hur ni fortsätter att utveckla verksamheten. Tror på bra samarbete kring SiS.

  Svara
 8. Lena Wollin |

  Så roligt. Stort grattis Cissi och Karin. Med er två på VA är jag säker på att det viktiga och kreativa arbete VA drivit kommer att fortsätta. Ni behövs!

  Svara
 9. Karin |

  Tack för alla gratulationer och hejarop! De värmer verkligen. Även jag ser förstås fram emot fortsatt gott samarbete med er framöver – på olika sätt och i olika sammanhang.

  Svara
 10. Marie Rådbo |

  Ett stort grattis Cissi och Karin! Jag är övertygad om att ni blir en oslagbar kombination för att fortsätta VA:s viktiga arbete.
  Lycka till!

  Svara