Mindre än hälften av jordens befolkning tror på evolutionsteorin

Enligt en internationell undersökning som nyligen utförts av marknadsundersökningsföretaget Ipsos på uppdrag från nyhetsbyrån Reuters tror endast 41 procent av världens befolkning på Darwins evolutionsteori. 28 procent tror på kreationism och religiösa framställningar av skapelsen, medan 31 procent inte vet vad de ska tro om världens och människans ursprung. Endast 18 procent tror inte på någon gud. Ipsos hade frågat 18 829 personer i 23 länder.

I helgen har också Niclas Berggren, docent i nationalekonomi, bloggat om att ökad utbildningsnivå troligtvis leder till en försvagad ställning för religionen. Han hänvisar till data om hur ökad utbildningsnivå i Kanada lett till lägre grad av religiositet i samhället.

Ett inlägg som istället kritiserar att modernisering, högre utbildningsnivå och (ekonomisk) utveckling skulle leda till religionens tillbakagång har också skrivits av Marta Axner, doktorand i religionssociologi. Hon menar att denna så kallade sekulariseringstes utgått mestadels från norra Europa, medan vi i t.ex. USA inte alls ser något tydligt samband mellan modernitet och låg religiositet. Hon tar också upp att vi i Asien ser stark ekonomisk utveckling och modernisering hand i hand med växande religiösa grupper.

Text och bild

Klas-Herman Lundgren


Lägg till en kommentar

0 kommentarer

 1. Anna Lasses |

  Det här är nyttig statistik, såväl för hela det sekulariserade Sverige som för alla som bedriver naturvetenskaplig forskning. Ofta glömmer vi bort att vi inte sitter på sanningen, hur gärna vi än vill. Även de naturvetenskapliga lagarna vilar på teorier som vi människor byggt. Vi måste hela tiden minnas detta och vara ödmjuka inför att andras verklighet ser annorlunda ut. Jag bloggar om detta i dag på http://vardagsrebellen.blogspot.com/2011/05/var-sekulara-glasbubbla.html

  Svara
  • Klas-Herman Lundgren |

   Hej vill bara beklaga den sena postningen av din kommentar – den hade fastnat i skräppostfiltret.

   Svara