Nyhetsbrev nr 6 2010

Skapad:

2010-12-17

Senast uppdaterad:

2022-01-10

 

Forskningen i valet – ny VA-studie

För sex av tio väljare var frågor om forskning och innovation oviktiga när de röstade i riksdagsvalet 2010. I partiernas valmanifest lyftes sällan forskning och vetenskap fram – med undantag för Folkpartiet. Det visar en ny VA-studie.

– Forskning verkar inte vara någon valvinnare. Därför lyfte politikerna förmodligen inte fram sådana frågor i valrörelsen, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA, som ansvarat för studien.

Workshop om Science Cafés 8 feb

VA inbjuder dig som arrangerar vetenskapscaféer eller är intresserad av att börja göra det till en workshop tisdagen den 8 februari 2011 i Stockholm. Alice Taylor-Gee, British Science Association och Nils Olander, Tekniska museet medverkar. Workshopen är kostnadsfri. Mer information och anmälan.

Agneta Bladh ny VA-ordförande

Vid VAs årsmöte i november valdes Agneta Bladh till ny ordförande efter avgående Dan Brändström. Agneta Bladh har tidigare varit rektor vid dåvarande Högskolan i Kalmar och dessförinnan statssekreterare vid Utbildningsdepartementet. Samtidigt valdes flera nya ledamöter in i styrelsen.

Kunskap och lycka i fokus på VA-dagen

Blir vi lyckligare av kunskap och vetenskap? Eller behöver vi vara lyckliga för att våga lita på den? Det var några frågor som diskuterades vid VA-dagen på Fotografiska museet i Stockholm.

Ta del av dokumentationen, se VA-dagen på Kunskapskanalen 18/12 kl. 10 och 5/1 kl. 16 eller på UR Play.

Ny VA-webb

VA utvecklar en ny webbplats där besökaren inbjuds att medverka på flera sätt. Det blir också möjligt att prenumerera på nyhetsartiklar, evenemang, publikationer, blogginlägg och nyhetsbrev. Webbytet sker under julen så att alla funktioner är på plats efter helgerna. VA-bloggen, med kommentarer och lästips om vetenskapen i samhället finns förstås kvar, liksom våra flöden på Facebook och Twitter. Titta gärna in på www.v-a.se under julledigheten!

Hänt under 2010 och på gång 2011

Några nedslag i året som gått: Vi har slutfört studien av samband mellan vetenskap och värderingar. Delstudien Kunskap i en klass för sig? presenterades och diskuterades vid ett Almedalsseminarium. Boken Känsla för kunskap sammanfattar studien och innehåller reflektioner och rekommendationer om hur klyftor i synen på kunskap kan överbryggas. Resultaten har diskuterats vid ett bokmingel, på Forskartorget vid Bok & Bibliotek och under årets VA-dag.

VA har genomfört två opinionsundersökningar om synen på forskare och vetenskap, dels Vetenskapen i samhället i samarbete med SOM-institutet, dels VA-barometern. Den senare visar att förtroendet för forskare minskat markant jämfört med i fjol.

För femte gången koordinerade VA vetenskapsfesten ForskarFredag, i år på 22 orter och med nästan 20 000 besökare. I EU-projektet ComScience har vi provat nya former för samtal om forskning. Vi har utvecklat en vetenskapsteater om astma och allergier och arrangerat ett vetenskapsparlament för ungdomar i 2WAYS-projektet. Dialogseminarier anordnades under Vetenskapsfestivalen i Göteborg om hur Sverige klarade svininfluensan och under ESOF på temat Innovation beyond the lab.

Nästa år gör vi en fördjupad studie av varför förtroendet för forskare har fallit, kartlägger indikatorer på samverkan mellan forskning och samhälle och startar en ny studie om hur forskning kommer till användning i beslutsprocesser. Vi planerar också för nya opinionsundersökningar, dialogseminarier, ForskarFredag och medverkan vid Vetenskapsfestivalen i Göteborg, under Almedalsveckan och på Bok & Bibliotek.

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar Vännerna på VA.


Nyhetsbrevet ger kortfattad information om Vetenskap & Allmänhets aktiviteter och studier som rör gränssnittet forskning – samhälle. Redaktör: Cissi Askwall, [email protected]. Brevet utkommer 5–6 gånger per år. För att börja eller sluta prenumerera, sänd ett meddelande till [email protected]

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *