Fler kunskapsjulkalendrar

Skapad:

2010-12-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

2 december. 15 minusgrader och trädens grenar är vita av frost. Kanske man skulle ge sig ut och fotografera snökristaller? Eller, så kan man titta på Kenneth Libbrechts bilder på snowflakes.com och samtidigt lära sig lite om varför de ser ut som de gör.

Jag tipsade i tisdags om LTHs julkalender med fysik- och kemiexperiment. De luckor vi öppnat så här långt innehåller roliga och lite överraskande fysikexperiment, och studenterna som utför experimenten är glada och entusiastiska. Min son fällde dock en skarpögd kommentar nånstans mitt i lucka 1-filmen: ”Dom spelar att hon är helt dum i huvet och han är jättesmart.”

Törs man önska sig att rollerna blir omvända – eller i alla fall mer jämställda – ju närmre jul vi kommer?

Men det finns fler elektroniska kunskapsjulkalendrar. Här är några:

Mer kemi – fast på ett helt annat sätt än i LTHs tappning – finns på en julens kemikalender som en lång rad science centers står bakom. Den innehåller såväl kunskap som pysseltips och ska enligt uppgift handla en hel del om mat. Fast det tar en stund att hitta rätt lucka…

Forskning & Framstegs julkalender ger en ledtråd i varje lucka, och den som först skickar in rätt svar till vad de är ute efter vinner. (sånt kan göra mig galen… det är som när man kör fast i ett korsord… man kan inte släppa det)

Illustrerad Vetenskap har en julkalender med en artikel på jultema varje dag. I går gjorde de en uppskattning av hur många barr en gran har. Kan ju vara kul att räkna på när man går där med dammsugaren…? Eller inte.

Slutligen har även NE en kunskapsjulkalender (den finns en bit ner i högermarginalen på sidan) där vi får oss till livs lite kunskap som har med julen att göra i varje lucka. Den första handlade fyndigt nog om just jul/adventskalendrar.

Vilka har jag missat? Tipsa gärna om fler kalendrar som kan fylla våra kunskapsluckor!

/Karin Hermansson

Uppdatering: Hittade just en trevlig språkjulkalender, i bloggformat, på Linneas språkblogg.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Fler kunskapsjulkalendrar

Den känns betryggande att vi har hittat samma kalendrar oberoende av varandra. 🙂 Och lite sorgligt – finns det verkligen inte fler?

Den känns betryggande att vi har hittat samma kalendrar oberoende av varandra. 🙂 Och lite sorgligt – finns det verkligen inte fler?

Pingback: Tweets that mention VA-bloggen · Fler kunskapsjulkalendrar -- Topsy.com
Pingback: Tweets that mention VA-bloggen · Fler kunskapsjulkalendrar -- Topsy.com

Tack för det tipset! Mycket intressant och rolig kunskap där, och även en och annan pryl att lägga under julgranen…

Tack för det tipset! Mycket intressant och rolig kunskap där, och även en och annan pryl att lägga under julgranen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *