Om vetenskap vore sport, och vackra bloggar

Alldeles strax kungörs årets fysikpristagare. Vi får väl se vilken gissare som får rätt…

Gårdagens stora nyhet – vid sidan om det famösa toabesöket (eller kaffepausen) under talmansvalet förstås – var nobelpriset i medicin, som ju läckt till Svenska Dagbladet i förtid. Akademisk Frihet skriver idag om bakgrunden till de spekulationer som nu pågår om orsaken till läckan.

Svenskans redaktionschef är på sin blogg mäkta stolt över sin vetenskapsreporter Inger Atterstams ”scoop”, men Malin Sandström är inte imponerad.

Själv kan jag inte låta bli att fundera över vad som hade hänt om det handlat om sport. Månntro vad redaktionschefen hade tyckt om någon läckt vem som skulle få bragdguldet?

Jag minns en gång för länge sedan, på den tiden då det inte gick att se alla sportevenemang i realtid via Internet eller någon kabelkanal. En inspelad match skulle sändas efter nyheterna, och kutymen var att nyhetsuppläsarna varnade tittarna när de skulle visa en skylt med resultatet – så att de som ville titta på matchen skulle kunna blunda (jo, det är sant, det funkade så så sent som på åttiotalet). Fast den här gången glömde nyhetsuppläsaren att varna… och alla sportfantaster fick veta i förväg vem som vann. Stor skandal! Hur kunde något sådant ske?

Men, det är klart. Sport är ju på helt annat allvar än den där vetenskapsleken som somliga pysslar med…?

(Jag vet att man inte ska använda ironi, men i dag kunde jag inte låta bli)

Over to something completely different.

Vi är nämligen SÅ stolta och rörda på VA-bloggen! Av Åsa Larsson på Ting och tankar fick Esther och jag i förra veckan en fin utmärkelse – ”Beautiful blogger”. TACK, Åsa! Du anar inte hur glada vi blev!

Beautiful blogger är en slags vandringspokal. Med den följer ett antal motprestationskrav:

♦ kopiera in awardbilden i din blogg för att visa att du har fått den

♦ tacka och länka till den som nominerade dig

♦ nominera sju andra bloggare och länka till dem

♦ berätta sju intressanta saker om dig själv

Första punkterna avklarade… Nu ska vi skicka pokalen vidare till sju andra bloggare. Det var svårt att välja, men här kommer (ungefär) sju bloggare vi vill nominera:

Malin på Vetenskapsnytt, som skriver så bra om vetenskapliga nyheter, om själva forskningen och om kommunikationen om den.

Åka på Stjärnstoft och kugghjul, som skriver roligt och inspirerande om mitt favoritämne fysik.

Maria på Doktorsbloggen – Marias blogg, som skriver underhållande om sina tankar om både forskning (hon är kemist) och samhället runt omkring.

De fyra unga forskarna på Under lagerbladet (varav en faktiskt är Maria, så här blev det lite dubbelt), som skriver om vetenskapsnyheter, forskningen och högskolan i ett samhällsperspektiv.

Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet som skriver intressant om sin forskning om politiska sympatier, religiös tro, mm.

Patrik Lindenfors, forskare i zoologisk ekologi som både bloggar på Humanistbloggen och på sin egen blogg. Han skriver intressant och underhållande om vetenskap och livsåskådning/religion.

Jeanette Fors, som bloggar både på Means of Me och på Jeanette Fors-André. Hon skriver om sin vardag som forskare och lärare, och om kommunikation och förändring.

Slutligen, Clas Svahn bloggar om märkligheter på DN. Där kan man ofta få något skojigt att fundera på.

Vi vill också – som bonus – gärna lyfta fram två icke-svenska bloggare:

Chad Orzel, på Uncertain Principles, som bl.a. beskriver hur man lär ut fysik till sin hund.

Richard Wiseman, på bloggen med hans eget namn, för att där finns så många roliga bilder och klurigheter att fundera över.

Så var det sju intressanta saker om Esther och mig. Eftersom vi är två blir det åtta för balansens skull. Here goes…

1. Karin är civilingenjör och har disputerat i (fasta tillståndets) elektronik på en avhandling om hur man fogar samman kiselytor.

2. Esther is a chemist, whose Phd was in physical chemistry and involved surfactants and fullerenes.

3. Karin stickar handledsvärmare för att koppla av – det börjar närmast likna ett beroende.

4. Esther is addicted to mazarins and NK’s tea Söderblandning – both are hard to get in Brussels, where she lives at present.

5. Karin är den på VA som ofta kommer till jobbet tidigast på morgonen (trots att hon åker pendeltåg).

6. Esther drinks at least 3 cups of tea per blog post.

7. Karin åker hellre skidor uppför än utför.

8. Esther likes to make handmade soap and has 15 sorts of oil in her cupboard.

//Karin och Esther


Lägg till en kommentar

7 kommentarer

 1. Jeanette Fors-Andrée |

  Stort grattis till priset! Ni gör ett fantastiskt jobb! Och stort tack för utmärkelsen, den värmer. Jag ska jobba med att bocka av kraven. Än en gång, stort tack!

  Svara
 2. Åsa |

  Håller med Malin om att det var småsint och tråkigt av SvD att läcka pristagarnamnet. Men de som verkligen borde skämmas är de som inte kan hålla tyst.

  Kul att ni nappade på utmärkelsen och delade den vidare – det finns så många bra bloggare att hylla, men ni är verkligen välförtjänta av lite beröm. Kul att få lite info om er också och jag tycker Karin borde börja nätförsäljning av de där handledsvärmarna – jag skulle definitivt behöva ett par! ^_^

  Svara
 3. Karin |

  Tack Jeanette! Och DU är väl värd den. Jag ser fram emot att läsa dina sju!

  Åsa: Det har du förstås helt rätt i. Man undrar vad som hänt…
  Nätförsäljning – det hade jag inte tänkt på. Hm. Jag får fundera och återkomma. Vad hade du i så fall tänkt dig för färg? 🙂

  Svara
 4. Patrik Lindenfors |

  Tack så mycket för nomineringen! Jag är särkilt stolt över att bli nominerade av just er!

  Svara
 5. Ett läckande Nobelpris? | Vetenskap och Känsla |

  […] nu om att rektor Harriet Wahlberg-Henriksson är på väg tillbaka till Vetenskapsrådet, som chef. VA-aktuellt citerar Malins Sandströms utmärkta blogg Vetenskapsnytt. Hennes blogg  går ut på att det vore […]

  Svara
 6. Lindenfors blogg » Beautiful Blogger Award! |

  […] Jag har fått priset personligen ifrån Vetenskap & Allmänhets blogg för mitt skrivande här och på Humanistbloggen. Jag tackar Vetenskap & Allmänhet så […]

  Svara
 7. Beautiful blogger award « Magnus Hagevi |

  […] eminenta – och vackra — VA-bloggen har nominerat min blogg till Beautiful Blogger Award. VA-bloggen är en del av den verksamhet som bedrivs av föreningen […]

  Svara