Fullspäckad Fredag

Skapad:

2010-09-23

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Jag och min kollega Cissi sitter på tåget mot Göteborg för att sprida vår bok, Känsla för kunskap, på årets Bok & Bibliotek. I morgon kl 9:10 har vi ett samtal med två av bokens medverkande – Natur & Kulturs VD Eva Swartz och professorn i statsvetenskap Sören Holmberg – på Forskartorgets scen. Välkomna dit, ni som är på mässan!

Men det händer ju så mycket mer i morgon.

Då är det nämligen dags för årets ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival! På 22 orter från Luleå till Lund – liksom i 31 andra länder i Europa – blir det aktiviteter om forskning och med forskare under dagen och kvällen. Evenemanget koordineras av VA för femte året i rad i Sverige. Syftet är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, och hur forskning berör oss alla.

I samband med ForskarFredag anordnar vi ett massexperiment där skolelever mäter akustiken i sina klassrum. Läs mer om försöket här, och/eller lyssna på min kollega Lotta som intervjuades i Vaken i P3/P4 tidigt i morse.

Dessutom visar VA som en del av ForskarFredag i Stockholm en vetenskapsteaterpjäs på tema allergi och astma för gymnasieelever. Föreställningen har utvecklats i samarbete med Stockholms improvisationsteater, en polsk vetenskapsfestival och forskare vid Karolinska Institutet.

Teaterpjäsen är en del av ett EU-projekt, 2WAYS, där VA är en av tre svenska partners. Idén är att testa olika interaktiva sätt att presentera vetenskap för allmänheten. På VAs webbsida finns en enkät som är en del av projektet. Den syftar till att bättre förstå publiken vid populärvetenskapliga arrangemang. Gå gärna in och fyll i den!

I dag och i morgon diskuterar också gymnasieelever etiska frågor kring ”life science” i ett s.k. Ungdomsparlament på Europahuset i Stockholm. Parlamentet är även det en del av 2WAYS.

Spännande dag i morgon, alltså, med massor av tillfällen att träffa och prata med forskare!

/Karin Hermansson

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *