Fredagsmys med forskare!

Pressmeddelande 100921

Var med på Europas största vetenskapsfest! Den 24 september firas ForskarFredag på 22 orter i Sverige – och i 32 länder runt om i Europa.

Under dagen, kvällen och natten anordnas hundratals aktiviteter och evenemang där du kan utforska, uppleva, upptäcka, undersöka, experimentera, spela, testa, tävla och träffa forskare.

– Genom vardagsnära möten med forskare vill vi visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Aktiviteterna är gratis och öppna för alla. Syftet är att visa hur kul forskning är och hur den berör oss i vardagen.

Evenemangen äger rum i Borås, Falköping, Göteborg, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Lund, Nybro, Oskarshamn, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uppsala, Växjö, Öland och Örebro.

I samband med ForskarFredag anordnas också ett forskningsförsök där elever undersöker ljudmiljön i sin skola. Akustiken i klassrummen på mer än 100 svenska skolor kommer att testas. Resultaten publiceras i slutet av året.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september som Researchers’ Night. I Sverige kallas arrangemangen för ForskarFredag och anordnas för femte året i rad. Arrangörer är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information och pressbilder finns på www.forskarfredag.se

Kontakta gärna:
Cissi Askwall, kommunikationsansvarig ForskarFredag Sverige, 070-626 44 74, cissi[@]v-a.se
Lotta Tomasson, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, lotta[@]v-a.se

 

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se.


Kommentering är avstängd.