Skolelever deltar i forskning om sin ljudmiljö

Skapad:

2010-08-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

I samband med årets upplaga av ForskarFredag kommer massor av svenska skolelever i åk 7-9 och gymnasiet att delta i ett massexperiment som går ut på att undersöka hur ljudmiljön är i deras klassrum. Tanken är att de ska få en inblick i vad forskning är och att den handlar om sådant som berör oss i vardagen – och att de faktiskt själva kan vara med och hjälpa till!

De insamlade mätdata kommer att analyseras av professor Kerstin Persson Waye vid Göteborgs universitet. Hon har också utformat den svenska delen av försöket, som utvecklats av Dansk Naturvidenskabsformidling i samarbete med Syddansk Universitet. Resultaten kommer att publiceras mot slutet av 2010.

Läs mer om massexperimentet och hur man anmäler sin klass här och/eller här. Sista anmälningsdag är 31 augusti.

Massexperimentet koordineras av VA som en del av ForskarFredag, som äger rum den 24 september på 22 orter i Sverige. I samband med förra årets ForskarFredag arrangerade VA ett liknande massexperiment, då om luftkvaliteten i klassrummen.

Detta är ett exempel på Citizen Science, eller public participation in scientific research. Det är ett spännande ämne i sig, men det får jag återkomma till en annan gång.

/Karin Hermansson

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *