Upptäck, undra och upplev! – möt forskare på 22 orter

Pressmeddelande 100531

Nedräkningen till Sveriges mest spridda vetenskapsfestival har startat. I år erbjuds rekordmångamöjligheter att prova på forskning och möta forskare under ForskarFredag den 24 september.

Alla är välkomna till evenemangen som är gratis och äger rum på 22 orter runt om i Sverige. Barn och ungdomar är den allra viktigaste målgruppen.

! Syftet är att förmedla hur fascinerande och kul forskning är, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Besök rymden, låna en forskare, gör egen ansiktskräm, brottsforska, programmera robotar, upplev lasershow, se vetenskaplig stand-up, shoppa med forskarstöd och följ med på vetenskaplig guidning på hemmaplan ! några exempel från de hundratals programpunkterna.

EU-kommissionen har utlyst den sista fredagen i september till Researchers’ Night, som anordnas runt om i Europa. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och har arrangerats sedan 2006.

! Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb som påverkar vår vardag, säger Lotta Tomasson.

I år blir det aktiviteter i Borås, Falköping, Göteborg, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Lund, Nybro, Oskarshamn, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uppsala,Växjö, Öland och Örebro den 24 september.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning ochregional utveckling. ForskarFredag stöds även av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information finns på www.forskarfredag.se.

Kontakta gärna:

Cissi Askwall, kommunikationsansvarig ForskarFredag Sverige, 070-626 44 74, cissi[@]v-a.se

Lotta Tomasson, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, lotta[@]v-a.se

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter,företag och individer. Se även www.v-a.se.


Kommentering är avstängd.