Upptäck, undra och upplev! – ForskarFredag på 22 orter

Skapad:

2010-05-31

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Nedräkningen till Sveriges mest spridda vetenskapsfestival har startat. I år erbjuds rekordmånga möjligheter att prova på forskning och möta forskare den 24 september.

Image

Alla är välkomna till ForskarFredag som är gratis och äger rum på 22 orter runt om i Sverige. Barn och ungdomar är den viktigaste målgruppen.

− Syftet är att förmedla hur fascinerande och kul forskning är, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Besök rymden, låna en forskare, gör egen ansiktskräm, brottsforska, programmera robotar, upplev lasershow, se vetenskaplig stand-up, shoppa med forskarstöd och följ med på vetenskaplig guidning på hemmaplan − det är några exempel från de hundratals programpunkterna.

EU-kommissionen har utlyst den sista fredagen i september till Researchers’ Night, som anordnas runt om i Europa. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och har arrangerats sedan 2006.

− Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb som påverkar vår vardag, säger Lotta Tomasson.

I år blir det aktiviteter i Borås, Falköping, Göteborg, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Lund, Nybro, Oskarshamn, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uppsala, Växjö, Öland och Örebro den 24 september.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag stöds även av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *