Vissa saker måste man bara leva med

Ett askmoln – inte ett terroristattentat – lamslår flygtrafiken i norra Europa. Det låter osannolikt men har faktiskt hänt. Reynir Bödvarsson, seismolog i Uppsala, får besvara frågor om hur länge det ska pågå och om askan är farlig att andas in. I radion i morse förklarades hur askan/lavapartiklarna bildas när vatten från glaciären träffar den heta lavan. Hur spännande som helst! Jag hoppas att landets lärare tar sig tid att förklara för alla skolbarn vad som händer. Själv ställde jag ut en vit tallrik i regnet i morse för att se om det kommer några lavapartiklar på den (Bödvarssons tips).

”Kan Sverige klara flygstoppet?”, frågade Aktuellts programledare igår. Tjaaa… vad har vi för val? undrar jag. Svenska myndigheter tror på snabb lösning, står det i DN idag. Men ingen kan veta hur länge utbrottet kommer att pågå, som Bödvarsson påpekar.

I ett radioreportage i morse hörde jag en fåordig bonde som bor nära vulkanen säga ”man får bara leva med det – det går inte att göra något åt”. I vintras hörde jag något liknande från en man någonstans i norra Norrland: ”Det är som det är med den, snön”.

Men att ”leva med det” är inte riktigt en livsfilosofi som präglar nutidsmänniskan. Tanken att någon naturens nyck skulle stoppa en resa, en leverans eller ett möte… Njae.

Det är förstås förfärligt om akuta sjuktransporter och organleveranser inte kan göras, men vi kan inte göra mycket åt vare sig snöoväder eller vulkanutbrott. Det går inte att som Bamse bära iväg ett stort klippblock och proppa igen vulkanen med det.

Det vi kan göra är att försöka hitta lösningar på de problem som uppstår och försöka undvika att bygga ett samhälle som är alltför sårbart. En sådan här situation är ett tillfälle för forskare – inte bara seismologer utan även t.ex. statsvetare och kommunikationsforskare – att sätta sig tillsammans med myndigheter och politiker och föra en dialog om vilka lärdomar som kan dras.

Fast de kanske måste föra dialogen i form av en webb-konferens, om de inte kan flyga till varandra!

PS Krisinformation.se samlar information från olika myndigheter om utvecklingen.

/Karin Hermansson


Lägg till en kommentar