Nyhetsbrev nr 1 2010

Skapad:

2010-03-11

Senast uppdaterad:

2022-01-10

 

Ut med kunskapen från universiteten

Forskningsbaserad kunskap tas inte tillräckligt tillvara, vare sig i debatten eller inför politiska beslut. Det skriver de högsta cheferna vid KVA, IVA, KSLA och VA i en debattartikel i Upsala Nya Tidning i dag. Universitetsledningarna uppmanas att på allvar integrera samverkan med det omgivande samhället i forskarnas arbete.

Därför behövs omvärldsdialog – ny skrift

I en nyutkommen skrift framförs en rad argument för varför ökad dialog mellan forskare och omvärld är nödvändig. Utgångspunkten är ODE-seminariet i augusti 2009 där ett hundratal forskningsledare diskuterade samverkansfrågor. Skriften samlar slutsatser och rekommendationer från seminariet, liksom tankar och reflektioner från de medverkande talarna. Dessutom ingår en handledning i hur ODE-seminarier kan anordnas.

Fler fikar med forskare

På en rad svenska orter anordnas regelbundet Science Cafés där forskare och allmänhet diskuterar aktuella ämnen. Information om vad som är på gång finns på www.sciencecafe.se. Där kan man också prenumerera på utskick om kommande cafésamtal.

Med andan i halsen – samtalskväll 13/4

Varför utvecklas astma, vad händer i kroppen och hur kan sjukdomen lindras – eller rent av förebyggas? Välkommen till en samtalskväll i Solna där du får ta del av de senaste rönen, möta forskare, se film, diskutera och experimentera. Mötet ingår i ett EU-projekt där nya former för att samtala om folkhälsofrågor utvecklas. VA är svensk partner i projektet.

Hur klarade Sverige svininfluensan? – seminarium 20 april

Massor av handsprit, massvaccinering och massiv medierapportering präglade hösten. Hur hanterade vi den annalkande pandemin och vad kan vi lära inför kommande kriser? Välkommen att diskutera vid ett rundabordsseminarium i Göteborg med bland andra Karin Bojs, Dagens Nyheter, Annika Linde, Smittskyddsinstitutet och Anders Tegnell, Socialstyrelsen.

VA-dialog i sociala medier

Bli ett VA-fan! På vår Facebook-sida publiceras aktiviteter och nyheter, liksom tankar, kommentarer och tips som rör samspelet vetenskap – samhälle. Du kan också följa oss via twitter och VA-bloggen, som ger de lite längre kommentarerna och lästipsen om vetenskapen i samhället.

Mer på gång och sen sist

Science beyond the lab är titeln på VAs session under EuroScience Open Forum, ESOF i Turin den 5 juli.

Samband mellan synen på kunskap och politiska partisympatier kartläggs i en VA-studie under våren. Resultaten presenteras och diskuteras vid ett seminarium den 7 juli under Almedalsveckan i Visby.

En engelsk informationsfolder om VA finns nu som både pdf och trycksak. Den tryckta foldern är kombinerad med VA Barometer 2009/10 om svenskars syn på vetenskap och forskare.


Nyhetsbrevet ger kortfattad information om Vetenskap & Allmänhets aktiviteter och studier som rör gränssnittet forskning – samhälle. Redaktör: Cissi Askwall, [email protected]. Brevet utkommer 5–6 gånger per år. För att börja eller sluta prenumerera, sänd ett meddelande till [email protected]

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *